Κώστας Δράκος: Η αντισεισμική θωράκιση στο Μαρούσι

Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία άνοιξαν. Πόσο ασφαλή είναι όμως τα κτίρια που τα στεγάζουν;

Επανειλημμένα η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις του Δήμου αλλά και του κράτους σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση της λαϊκής κατοικίας και των δημόσιων κτιριακών υποδομών με πρώτη προτεραιότητα στα σχολεία και στα νοσοκομεία.

Γράφει ο Κώστας Δράκος*

Ποια η κατάσταση στα σχολικά κτίρια στο Μαρούσι;

Η Λαϊκή

Συσπείρωση, πολύ έγκαιρα, είχε επισημάνει με ανακοίνωσή της (16.9.2019) την άμεση ανάγκη για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου -σε πρώτη φάση- προσεισμικού ελέγχου στα σχολικά κτίρια και τα νηπιαγωγεία, δημοσιοποιώντας τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, τον Δεκέμβριο του 2018 από τα 55 σχολικά κτίρια (τα οποία είναι μέσης ηλικίας 40,4 χρόνων) τα 9 είχαν χτιστεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και τα 26 με τον ανεπαρκέστατο κανονισμό του 1959. Δηλαδή το 64% (35 κτίρια) παρέμεναν χωρίς ή με προβληματική αντισεισμική μελέτη!

Η Λαϊκή Συσπείρωση επανέφερε κατά την διάρκεια της τρέχουσας θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου αρκετές φορές το σοβαρό αυτό ζήτημα μέσω των δημοτικών της συμβούλων. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… αφού και σε αυτή την περίπτωση η Διοίκηση Αμπατζόγλου ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την πάγια κυβερνητική πολιτική της συνειδητής απραξίας όταν πρόκειται για τις ανάγκες των πολλών, υιοθετώντας τη λογική «πάμε κι όπου βγει»!

Η θητεία του Δημοτικού συμβουλίου βαίνει προς την λήξη της, οι σχολικές μονάδες που παραμένουν σε λειτουργία είναι «γερασμένες» κατά μία τετραετία και δεν να έχει διενεργηθεί ο οποιοσδήποτε έλεγχος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η σεισμική τρωτότητα των παλαιών κτιρίων επιδεινώνεται με ταχύτερο ρυθμό από την αύξηση της ηλικίας τους, όπως τουλάχιστον έδειξαν οι βλάβες που προκάλεσε στα παλαιά κτίρια το τελευταίο χτύπημα του Εγκέλαδου των 5,3 ρίχτερ στο Λεκανοπέδιο τον Ιούλιο του 2019, 20 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 ρίχτερ του 1999 με το ίδιο επίκεντρο της Πάρνηθας, στον οποίο είχαν ανταπεξέλθει.

Το 2022, σύμφωνα με τους Πίνακες Κατανομής των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, από τα συνολικά 60 σχολικά κτίρια στο Μαρούσι:

Τα 10 έχουν χτιστεί χωρίς την εφαρμογή Αντισεισμικού Κανονισμού (Α.Κ.).Τα 29 έχουν χτιστεί με την εφαρμογή του ανεπαρκούς Α.Κ. του 1959.Τα 10 έχουν χτιστεί με την εφαρμογή Α.Κ. του 1984, που πρόσθεσε μερικά άρθρα στον ανεπαρκή Α.Κ. του 1959.Τα 9 έχουν χτιστεί με την εφαρμογή του Α.Κ. του 1995.Τα 2 έχουν χτιστεί με την εφαρμογή του Α.Κ. του 2000 και τις τροποποιήσεις του, που εφαρμόστηκε μετά το σεισμό του 1999.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, από τα 60 σχολικά κτίρια στο Μαρούσι το 65% (39 κτίρια) έχουν χτιστεί χωρίς ή με προβληματική αντισεισμική μελέτη και το 17% (10 κτίρια) χτίστηκαν με ανεπαρκή Α.Κ. Μόλις το 3% (2 κτίρια) έχουν χτιστεί με βάση τον επικαιροποιημένο Α.Κ.

Παρά τα ανωτέρω, η Διοίκηση Αμπατζόγλου συνεχίζει να μην προχωρά ούτε στους αναγκαίους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους, οι οποίοι είναι απλά το πρώτο μέρος. Το τελικό ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί, με βάσει τα συμπεράσματα του όλου προσεισμικού ελέγχου, η αντισεισμική θωράκιση των σχολικών μονάδων με τη στατική ενίσχυση όσων την έχουν ανάγκη και η απομάκρυνση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας από τα κτίρια, που κριθούν μη επισκευάσιμα ή για άλλο λόγο ακατάλληλα. Πρόκειται για εξειδικευμένη τεχνική εργασία αποκατάστασης υπολογίσιμου κόστους και πολύ υψηλού στις περιπτώσεις σημαντικών παρεμβάσεων.

Και εκεί είναι που «κολλάει το πράγμα». Η διαχρονική έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του κινδύνου από τους σεισμούς, οφείλεται στο ότι η αντισεισμική προστασία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και το επίπεδο προστασίας καθορίζεται από την λογική κόστους – οφέλους. Δηλαδή το αν θα γίνουν τα απαραίτητα έργα κρίνεται από το αν υπάρχει επιχειρηματικό οικονομικό όφελος και όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια της λαϊκής οικογένειας, η κάλυψη των οποίων λογίζεται ως κόστος.

Αυτός είναι και ο λόγος που το φαινόμενο είναι γενικευμένο. Σύμφωνα με στοιχεία, στο σύνολο των υφιστάμενων κατασκευών στην Ελλάδα το 78% των δομικών κατασκευών στερούνται το τεκμήριο αντισεισμικής ασφάλειας και όφειλε προ πολλού να έχουν υποβληθεί σε ολοκληρωμένο προσεισμικό έλεγχο. Από τα 20.000 περίπου σχολικά κτίρια (18.000) και νοσοκομεία (1.500 – 2.000) το 67% στερείται το τεκμήριο της αντισεισμικής ασφάλειας!

Είναι φανερό ότι στο Μαρούσι -όπως και γενικά- υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στους σχεδιασμούς της Διοίκησης Αμπατζόγλου και των άλλων παρατάξεων και δεν μένει χρήμα και χρόνος για την αντισεισμική θωράκιση και γενικά για τις ουσιαστικές ανάγκες του λαού. Η προτεραιότητα τους είναι το “Μαρούσι: πόλος εθνικής και μητροπολιτικής εμβέλειας με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις, το υπερτοπικό εμπόριο, την αναψυχή, τις υπηρεσίες υγείας, τον αθλητισμό και τη διοίκηση” όπως λένε. Δηλαδή η προτεραιότητά τους είναι τα κέρδη των λίγων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας, η απειλή της εμπορευματοποίησης του Δάσους Συγγρού, του κτήματος Καρέλλα, του Πεντελικού Όρους, η παράδοση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ σε ιδιωτικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο απειλούν τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει, για να χτίσουν νέα μεγαθήρια, αντί να αξιοποιηθούν για σχολεία, υγεία, πολιτισμό και αθλητισμό.

Είναι στο χέρι του λαού του Αμαρουσίου να διεκδικήσει αγωνιστικά, χωρίς εκπτώσεις, τις δικές του προτεραιότητες για μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά σε αυτές και η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, που στεγάζουν τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναγνωρίζοντας τηζωτικής σημασίαςσπουδαιότητα του προβλήματος, ενισχυμένοι με την ψήφο του λαού του Αμαρουσίου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, θα συνεχίσουν επίμονα τον αγώνα και στην προσεχή δημοτική περίοδο ώστε να προχωρήσει ο έλεγχος αλλά και η θωράκιση των κτιρίων, δίνοντας ταυτόχρονα και την αμέριστη συμπαράστασή τους στους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, που παλεύουν για να επιβάλουν τη στέγαση νηπίων και μαθητών, σε ασφαλείς, ανθεκτικές απέναντι στο σεισμό αίθουσες.

* Υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου

The post Κώστας Δράκος: Η αντισεισμική θωράκιση στο Μαρούσι appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κώστας Δράκος, Μαρούσι,kostas drakos, marousi