Ετοιμάζει βαλίτσες για Νταβός γεμάτες… Σκοπιανό ο Τσίπρας

Δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι αποτελεί σαφώς μια παράμετρο την οποία πλέον οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση της Τετάρτης στο Νταβός, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό

ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς τις εξελίξεις και το αν υπάρχει πραγματικό πεδίο για την επίλυση του ονοματολογικού.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η συζήτηση επιστρέφει στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες: στη στάση του κυβερνητικού εταίρου και συγκεκριμένα του Πάνου Καμμένου. Διότι η στάση που παρουσιάζουν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ενιαία και σταθερή και άρα δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις. Αντιθέτως, η εμμονή Καμμένου είτε να ζητάει δημοψήφισμα είτε να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει λύση που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ανησυχεί την Κουμουνδούρου. Προς τούτο, η ομάδα των 53 έβαλε στη σαββατιάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερο θέμα για τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. Στο πολυσέλιδο κείμενο θέσεων που κατέθεσε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝΕΛ -και όσο αυτή θα διαρκέσει- δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα».

Ο πρωθυπουργός πάντως επανέλαβε τη θέση του για το όνομα της πΓΔΜ, ότι «αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε». Στη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» φωτογράφισε παράλληλα την προωθούμενη λύση, τονίζοντας ότι «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Για τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός», ακολουθώντας έτσι γραμμή αντίστοιχη με τα μηνύματα που εκπέμπει εδώ και καιρό το Μαξίμου και ορίζουν πως ο υπουργός Άμυνας δεν πρόκειται να δημιουργήσει ενδοκυβερνητική κρίση, πόσω μάλλον να ρίξει την κυβέρνηση.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, μιλά για χρυσαυγίτες και άλλα ακραία στοιχεία που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης: «Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλεία. Τη συγκέντρωση, όμως, καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής», τονίζεται στην ανακοίνωση, με αναφορά στον προπηλακισμό Ζουράρι και τον εμπρησμό της κατάληψης στη Libertatia.

Και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου καταλήγει: «Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς, και εθνικιστικές κορώνες».

Πηγή: reader.gr

The post Ετοιμάζει βαλίτσες για Νταβός γεμάτες… Σκοπιανό ο Τσίπρας appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα