Τρεις νεκροί από έκρηξη βόμβας σε αγορά της νότιας Ταϊλάνδης

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί της Δευτέρας όταν εξερράγη βόμβα σε αγορά στη νότια Ταϊλάνδη, όπου ο ανταρτοπόλεμος των μουσουλμάνων αυτονομιστών συνεχίζεται, γνωστοποίησαν οι τοπικές Αρχές.

Η βόμβα, κρυμμένη σε μοτοποδήλατο, εξερράγη στην αγορά της Πιμοντσάι, στο κέντρο της επαρχίας Γιάλα. Ο απολογισμός ανήλθε σε «τρεις νεκρούς», δήλωσε ο Πραμότ Προμ-ιν, εκπρόσωπος των σωμάτων ασφαλείας της επαρχίας. Η έκρηξη είχε επίσης αποτέλεσμα να υποστούν ελαφριά τραύματα 24 άνθρωποι, σύμφωνα με στέλεχος

νοσοκομείου της περιοχής. «Όλοι οι τραυματίες είναι βουδιστές», ενώ από τους τρεις νεκρούς, οι δύο ήταν βουδιστές και ο τρίτος μουσουλμάνος, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Αυτόπτες μάρτυρες εξήγησαν ότι οι ύποπτοι στάθμευσαν το μοτοποδήλατο απέναντι σε έναν πάγκο που πουλούσε χοιρινό δέκα λεπτά πριν από την έκρηξη», ανέφερε ο αξιωματικός της αστυνομίας που ανέλαβε να ηγηθεί της έρευνας. Η λεπτομέρεια αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι επρόκειτο για επίθεση μουσουλμάνων αυτονομιστών. Μόνο οι βουδιστές, που αποτελούν μειονότητα στον λεγόμενο βαθύ νότο της Ταϊλάνδης, καταναλώνουν χοιρινό κρέας.

Επρόκειτο για την «πρώτη σημαντική βομβιστική επίθεση στο κεντρικό τμήμα της Γιάλας εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας. Συχνότερες είναι οι ενέδρες εναντίον στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών ή οι στοχευμένες δολοφονίες δημόσιων λειτουργών στη νότια Ταϊλάνδη, ιδίως εκπαιδευτικών.

«Εάν ήταν επίθεση αυτονομιστών, στέλνει το μήνυμα προς τις Αρχές ότι δεν θα διστάσουν να πλήξουν πολιτικούς στόχους», σημείωσε ένας ειδικός για τη σύρραξη αυτή.

Το 2017, η εξέγερση των μουσουλμάνων αυτονομιστών στον απώτερο νότο της Ταϊλάνδης, η οποία είχε ξεσπάσει το 2004, στοίχισε τη ζωή σε 235 ανθρώπους. Ο απολογισμός αυτός ήταν πολύ χαμηλότερος απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την οργάνωση Deep South Watch, ενώ μειωμένος ήταν πέρυσι και ο αριθμός των επιθέσεων.

Η σύρραξη στη νότια Ταϊλάνδη τα τελευταία σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 7.000 ανθρώπους, ωστόσο πολύ σπάνια η κρίση προβάλλεται από τον διεθνή Τύπο, μολονότι εκτυλίσσεται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις εξαιρετικά τουριστικές παραλίες της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι νότιες ταϊλανδικές επαρχίες Πατάνι, Γιάλα και Ναρατιβάτ ανήκαν σε ένα αυτόνομο μουσουλμανικό σουλτανάτο πριν από την προσάρτησή τους από την Μπανγκόκ το 1909. Η αντίσταση στο βουδιστικό βασίλειο ήταν γενικευμένη επί δεκαετίες στην περιοχή, όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι κι οι προσπάθειες ενσωμάτωσης των αυτοχθόνων είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για τη βομβιστική ενέργεια μέχρι τώρα.

Πηγή: reader.gr

The post Τρεις νεκροί από έκρηξη βόμβας σε αγορά της νότιας Ταϊλάνδης appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα