Βιλερουά: «Παγίδα» ν’αυξήσει η ΕΚΤ τον στόχο για τον πληθωρισμό

16:43 9/7/2023 - Πηγή: Reporter

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό αντέκρουσε την Κυριακή (9/7) την πρόταση ορισμένων Γάλλων οικονομολόγων για αύξηση του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό στο 2%.

Ο Βιλερουά, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ,

είπε επίσης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι κοντά στην κορύφωση και ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ώστε ο αντίκτυπος να φανεί στην οικονομία.

Ο στόχος είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% έως το 2025, δήλωσε σε οικονομικό συνέδριο στην Aix-en-Province της νότιας Γαλλίας.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, έχει ζητήσει εδώ και καιρό υψηλότερο στόχο πληθωρισμού από το 2% που μοιράζονται οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι η αυξημένη ευελιξία που θα παρείχε θα αντιστάθμιζε το κόστος.

Ο βετεράνος Γάλλος οικονομολόγος Πατρίκ Αρτούς ζήτησε επίσης υψηλότερο στόχο στο συνέδριο το Σάββατο και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ είπε ότι εάν οι οικονομολόγοι ανοίγουν τη συζήτηση δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού περί παραβίασης του ορίου του στόχου.

Ο Βιλερουά απάντησε ότι ένας υψηλότερος στόχος για τον πληθωρισμό ήταν μια «λανθασμένη καλή ιδέα» και θα οδηγούσε σε υψηλότερο αντί χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

«Εάν ανακοινώναμε ότι ο στόχος μας για τον πληθωρισμό δεν είναι πλέον 2% αλλά 3%, οι δανειστές θα ζητούσαν αμέσως υψηλότερα επιτόκια, τουλάχιστον 1% (περισσότερο)», είπε.

ΒιλερουάΕΚΤπληθωρισμόςΓαλλίαΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Keywords
Αναζητήσεις
vileroua-pagida-nafxisei-i-ekt-ton-stocho-gia-ton-plithorismo.htm
Τυχαία Θέματα