Τάραξε τα νερά ο οίκος Fitch, υποβιβάζοντας τις ΗΠΑ

09:07 2/8/2023 - Πηγή: Reporter

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings τάραξε τα νερά το βράδυ της Τρίτης, καθώς υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+, επικαλούμενος ιδίως τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες κατ’ αυτόν «διάβρωσαν» τη διακυβέρνηση.

Ο S&P ήταν ο πρώτος από τους τρεις λεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποφάσισε να στερήσει από τις ΗΠΑ

το «τριπλό άλφα» το 2011 και δεν τις έχει αναβαθμίσει έκτοτε, τις διατηρεί στο AA+. Μόνο ο Moody’s διατηρεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στην υψηλότερη βαθμίδα ως προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η απόφαση του οίκου Fitch αντιμετωπίστηκε με οργή από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

«Διαφωνώ έντονα με την απόφαση του Fitch Ratings. Η μεταβολή (...) είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», ξεσπάθωσε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

«Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση αυτή», τόνισε σε εξίσου υψηλό τόνο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην πρόεδρο, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, πως ευθύνεται για την επιδείνωση των κριτηρίων που λαμβάνει υπόψη ο οίκος.

FitchΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
taraxe-ta-nera-o-oikos-fitch-ypovivazontas-tis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα