Τα μηνύματα της πρώτης επίσκεψης Μητσοτάκη στο αναβαθμισμένο ΥΠΟΙΚ

Από το αναβαθμισμένο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κύκλο των επισκέψεών του στους νέους υπουργούς της κυβέρνησης. Ο νέος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό και έκαναν μία πρώτη σύσκεψη για το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηξκε υπό τον πρωθυπουργό, εκτός του ΥΠΟΙΚ Κωστή Χατζηδάκη,

συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργoί Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πριν από τις θερινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ στο οποίο θα αποτυπώνονται οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις που αφορούν την περίοδο από το 2024.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν προανήγγειλε νέα μέτρα ή την επέκταση του Μarket Pass για το υπόλοιπο του 2023.

Σημείωσε ακόμα ότι η συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο ήταν παραγωγική.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και για τη σταδιακή μετατροπή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας σε κάτι που θα είναι παραγωγικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέλαβε επίσης ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων και ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με τις προγραμματικές δηλώσεις που θα θέσουν το συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για την τετραετία.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το νομοσχέδιο θα στοχεύει κυρίως σε δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις οποίες η κυβέρνηση συνδέει ευθέως με ενδεχόμενες φοροελαφρύνσεις.

«Πατάμε σε γερά θεμέλια» είπε από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι το πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο για τη χώρα, όσο και την οικονομία στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης και προοπτικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών συζητήθηκε το πλαίσιο του νομοσχεδίου το οποίο θα αφορά την εκπλήρωση των βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων δίνοντας έτσι απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την υλοποίησή τους. «Λέμε λίγα και τα κάνουμε όλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό ο προϋπολογισμός του 2024 θα ενσωματώνει μέτρα καθαρού δημοσιονομικού κόστους 720 εκατ. ευρώ, ένεκα των προεκλογικών εξαγγελιών. “Μερίδα του λέοντος” στο κομμάτι αυτό καταλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (κόστος 500 εκατ. ευρώ), η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

To πρώτο υπουργικό

Νωρίτερα, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως οι "μπλε φάκελοι" που παρέδωσε στους υπουργούς περιέχουν 210 μεταρρυθμίσεις και 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να γίνουν πράξη μέσα στην τετραετία. "Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα είναι οι 4 βασικές μας γραμμές", υπογράμμισε στην εισήγησή του.

"Οι τέσσερις βασικές μας γραμμές είναι καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα", υπογράμμισε.

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΜητσοτακηςΧατζηδάκηςΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα