Λαγκάρντ: Δε βλέπουμε επαρκή σημάδια υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού

Τα στελέχη των κορυφαίων Κεντρικών Τραπεζών επιβεβαίωσαν ξανά σήμερα (28/6) από το συνέδριο που φιλοξενεί η ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ότι βλέπουν περαιτέρω σύσφιξη, όπως απαιτείται, για να τιθασευτεί ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός, αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να το επιτύχουν χωρίς να πυροδοτήσουν άμεσες υφέσεις.

O Διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις σε επόμενες συνεδριάσεις

της Fed, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τα σενάρια που λένε ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι «πιθανή», αναφέρει το Reuters.

«Η πολιτική μας δεν ήταν αρκετά περιοριστική για πολύ καιρό», είπε ο Πάουελ. «Δεν θα έβγαινα καθόλου από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε διαδοχικές συναντήσεις», είπε. Η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου.

Ο Πάουελ είπε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ χρειάζεται να «μαλακώσει» περαιτέρω για να μειώσει την πίεση από τις τιμές. Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει μια «σημαντική πιθανότητα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, είπε ότι «δεν θα ήταν η πιο πιθανή περίπτωση».

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι είναι πιθανό η ισοπεδωτική οικονομία της ευρωζώνης να διολισθήσει σε πλήρη ύφεση φέτος, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν ήταν η βασική προσδοκία της ΕΚΤ. «Έχουμε ακόμη πολύ έδαφος να καλύψουμε στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

«Δεν βλέπουμε αρκετά απτά στοιχεία για το γεγονός ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ιδιαίτερα οι εγχώριες τιμές, σταθεροποιούνται και κινούνται προς τα κάτω».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι είπε στο ίδιο πάνελ ότι η απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα αντανακλούσε μια ανθεκτική οικονομία και την ανάγκη δράσης απέναντι στον επίμονο πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι η BoE δεν προέβλεψε επί του παρόντος ύφεση.

Σχετικά με τη μελλοντική δράση για τη μείωση του ποσοστού πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι ο υψηλότερος μεταξύ των G7, ο Μπέιλι είπε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Λαγκαρντδομικός πληθωρισμόςπληθωρισμόςΕΚΤεπιτόκιαFEDBoE
Keywords
Τυχαία Θέματα