Τα επόμενα «βήματα» της Epsilon Net μετά το λογιστικό λάθος

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net, κ. Γιάννης Μίχος, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στην επενδυτική κοινότητα το λογιστικό σφάλμα, το οποίο οδήγησε σε αναδιαμόρφωση της κερδοφορίας του ομίλου. Ο κ. Μίχος ανακοίνωσε τις επόμενες διορθωτικές κινήσεις και ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζουν στο ελάχιστο οι ανοδικές προοπτικές.

Παραδεχόμενος το λάθος, ο πρόεδρος και CEO της Epsilon Net

γνωστοποίησε πως ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέου ορκωτού ελεγκτή, με βασικό στόχο τη συνεργασία με μία από τις μεγάλες διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες, στο πλαίσιο της σταδιακής επέκτασης των εργασιών στο εξωτερικό. Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, το ΔΣ της Epsilon Net θα ενισχυθεί με το διορισμό ενός νέου ανεξάρτητου μέλους, με απαραίτητα προσόντα την υψηλή γνώση και εξειδίκευση στους τομείς της χρηματοοικονομικής διοίκησης, της λογιστικής και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Στην ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του φετινού α’ εξαμήνου, ο κ. Μίχος απέδωσε το λογιστικό σφάλμα στο έντονο ρυθμιστικό περιβάλλον. «Αυτό δεν αλλάζει τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ισοδύναμα της εταιρείας, δεν επηρεάζει τις λειτουργικές ταμειακές ροές, δεν απομειώνει κανένα περιουσιακό στοιχείο, δεν αλλάζει το λειτουργικό στάτους της εταιρείας», τόνισε μεταξύ άλλων. «Τα λάθη δεν αποτελούν εμπόδια, αλλά ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι», υποστήριξε.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα προέκυψε από την αποτίμηση της εύλογης αξίας των stock options που εκχωρήθηκαν σε εργαζομένους της εταιρείας το 2022. Ο κ. Μίχος διευκρίνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι λοιποί βασικοί μέτοχοι δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Epsilon Net θα παραμείνει πιστή στην αρχική της πρόθεση, να μην υπάρξει άλλο πρόγραμμα stock options μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου. «Ήταν η αρχική πρόθεση της εταιρείας και όχι αποτέλεσμα των πρόσφατων ζητημάτων», επανέλαβε.

Αφήνοντας πίσω το ζήτημα με το λογιστικό λάθος, ο όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο που περιλαμβάνει νέες εξαγορές και περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. Σε πρώτη φάση, στόχος αποτελεί η δημιουργία ενός κόμβου στη Ρουμανία, ο οποίος χρησιμοποιείται για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων ευρύτερα στα Βαλκάνια. Κινήσεις επέκτασης προβλέπονται και για την Κύπρο. Παράλληλα, η διοίκηση της Epsilon Net επέμεινε στον στόχο για το 2025, που προβλέπει διπλασιασμό των πωλήσεων στα 150 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2022, και περιθώριο EBITDA άνω του 30%.

Για τη συνεργασία της Epsilon Net με την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Μίχος ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα να παρουσιαστούν τα πρώτα κοινά προϊόντα. Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι ακόμα είναι νωρίς για να φανεί το αποτύπωμα της συνεργασίας με την ΕΤΕ στα μεγέθη και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν αισθητά κατά πάσα πιθανότητα στο δεύτερο μισό του 2024.

Το ιστορικό του λογιστικού λάθους

Η Epsilon Net είχε προχωρήσει στη θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης σε στελέχη της διοίκησης και του προσωπικού της και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, με στόχο αφενός την επιβράβευση της ενεργούς συμμετοχής τους στην επίτευξη του εταιρικού σκοπού, αφετέρου την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης πίστης.

Ο όμιλος επαναξιολόγησε την εφαρμογή των οδηγιών για το ανωτέρω πρόγραμμα (stock option plan) και προχώρησε στην αποτίμηση της εύλογης αξίας των δικαιωμάτων αυτών. Με βάση την επαναξιολόγηση αναγνωρίστηκε δεδουλευμένο έξοδο που βαρύνει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2022 για τον όμιλο κατά €3,973 εκατ. και για την εταιρεία κατά €2,329 εκατ. Έτσι, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν για τον όμιλο σε €4,62 εκατ. από €8,593 εκατ. και για την εταιρεία σε €2,457 εκατ. από €4,786 εκατ., ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν για τον όμιλο σε €6,769 εκατ. από €10,742 εκατ. και για την εταιρεία σε €3,26 εκατ. από €5,589 εκατ. Ταυτόχρονα αναδιατυπώθηκαν τα σχετικά με τα ίδια κεφάλαια στοιχεία της καθαρής θέσης, με τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού ως μέρος των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας.

Αντίστοιχα αναγνωρίστηκε δεδουλευμένο έξοδο που βαρύνει τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2023 για τον όμιλο και για την εταιρεία κατά €1,322 εκατ. Έτσι τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν για τον όμιλο σε €11,153 εκατ. από €12,475 εκατ. και για την εταιρεία σε €5,66 εκατ. από €6,982 εκατ., ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν για τον όμιλο σε €12,843 εκατ. από €14,165 εκατ. και για την εταιρεία σε €6,332 εκατ. από €7,654 εκατ.

Τέλος, η Epsilon Net διευκρινίζει στην οικονομική της έκθεση ότι η απεικόνιση της αποτίμησης με την μέθοδο της «εύλογης αξίας» δεν έχει ταμειακή διάσταση και δεν επηρεάζει το operating cash flow, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας και του ομίλου, καθώς και τα ίδια κεφάλαια του ομίλου.

Αριστοτέλης Παππάς

Ιωάννης ΜίχοςΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑορκωτοί ελεγκτέςSTOCK OPTIONS PLANΕΥΛΟΓΗ ΑΞΙΑstock option planεπενδυτικό πλάνοαποτίμηση
Keywords
Αναζητήσεις
ta-epomena-vimata-tis-epsilon-net-meta-to-logistiko-lathos.htm
Τυχαία Θέματα