Στην ελληνική THEON «ανήκει» η πρώτη φετινή IPO στην Ευρώπη

21:18 7/2/2024 - Πηγή: Reporter

Μία ελληνική εταιρία κατάφερε να πετύχει την πρώτη δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη για το 2024. Η Theon International PLC (THEON) γιορτάζει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (Euronext) και διαπραγματεύεται από σήμερα με κωδικό THEON.

Η εισαγωγή στο Euronext, μία από τις κορυφαίες αγορές στη Γηραιά Ήπειρο, πιστοποιεί τη δυναμική της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με την κεφαλαιοποίηση της Theon να βρίσκεται στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της

ξεκίνησε στα 10€ με στόχο να υπεραποδώσει της αγοράς. Στις πρώτες ώρες της «παρθενικής» της διαπραγμάτευσης είχε οριακές μεταβολές. Συνολικά 15,4 εκατ. μετοχές τοποθετήθηκαν σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής τοποθέτησης, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατ. μετοχών του δικαιώματος προαίρεσης πώλησης. Ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων μετοχών αντιστοιχεί σε 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας.

Από την εταιρεία εκφράζεται μεγάλη ικανοποίηση για την υψηλή ποιότητα των θεσμικών επενδυτών με μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης που την εμπιστεύτηκαν. Οι επενδυτές αυτοί είχαν προτεραιοποίηση κατά τη διαδικασία κατανομής των μετόχων έναντι πιο βραχυπρόθεσμων επενδυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία εταιρία που ανέβηκε με δικές της δυνάμεις, και κατάφερε να γίνει από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στα όργανα νυχτερινής όρασης στον κλάδο της άμυνας. Με νέα κεφάλαια στοχεύει να προχωρήσει σε νέες εξαγορές διευρύνοντας το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό της, αλλά και το πεδίο των δραστηριοτήτων της.

«Η εισαγωγή της ΤΗΕΟΝ στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ μας επιτρέπει να επιταχύνουμε την υλοποίηση του επιχειρηματικού και επενδυτικού μας πλάνου. Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε σε εξαγορές με στόχο τον εμπλουτισμό του υπό διαχείριση προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου, τη μερική καθετοποίηση της παραγωγής μας και την απόκτηση νέων τεχνολογιών ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην παγκόσμια πελατειακή μας βάση νέα προηγμένα προϊόντα. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ποιότητα των επενδυτών που μας εμπιστεύτηκαν. Η ποιοτική συμμετοχή τους υπήρξε βασικό κριτήριό μας στον καθορισμό της τελικής τιμής ανά μετοχή» σχολίασε ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της THEON.

Κατά το οικονομικό έτος 2022, η THEON πραγματοποίησε έσοδα €142,9 εκατ., σημειώνοντας επαναλαμβανόμενη αύξηση, η οποία σε επίπεδο τελευταίας τριετίας (2020-2022) ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 62% ανά έτος, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT) για το ίδιο έτος έφτασε στο 27,8%, το υψηλότερο του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το πολύ υψηλό περιθώριο κέρδους της, η διοίκηση της εταιρείας επέλεξε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με μια συγκρατημένη αποτίμηση. Το PE της με βάση την τιμή εισαγωγής περιορίζεται στο 8 ενώ όλες οι άλλες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου της έχουν PE υψηλότερο από 13.

Η ΤΗΕΟΝ έκλεισε το 2023 με πωλήσεις σχεδόν €220 εκατ. και αντίστοιχα υψηλή κερδοφορία, ενώ αναμένει διατήρηση αυτής της δυναμικής και το 2024. Σημειώνεται οτι το 2023 ο ρυθμός αύξησης του τζίρου έφθασε το 50% και αυτό προβλέπεται να συμβεί και το 2024.

Αυτή την περίοδο η ελληνική εταιρία επενδύει σε νέες υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία μέσα σε 5 χρόνια τριπλασίασε το προσωπικό που απασχολεί δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί διαχρονικά πάνω από το 95% των πωλήσεων στο εξωτερικό, με πωλήσεις σε 68 χώρες.

Πρόσφατα μάλιστα, η ΤΗΕΟΝ υπέγραψε νέα σημαντικά συμβόλαια με στρατούς αναφοράς, μεταξύ άλλων του Γερμανικού και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της στον κλάδο και το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των υφιστάμενων πελατών που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και πωλήσεις.

#IPO #THEON #δημόσια_εγγραφή #Άμστερνταμ #Ολλανδία{mp}593693{/mp}
Keywords
Αναζητήσεις
stin-elliniki-theon-anikei-i-proti-fetini-ipo-stin-evropi.htm
Τυχαία Θέματα
THEON, IPO, Ευρώπη,THEON, IPO, evropi