Πιερρακάκης: Με ελάχιστη βάση η εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια

21:18 7/2/2024 - Πηγή: Reporter

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε την Τετάρτη (7/2) σε συνέντευξη Τύπου το νομοσχέδιο που αφορά την λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι θα μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών

από το Σεπτέμβριο του 2025.

Ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον: «Κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου θα μπορούν να ιδρύσουν εάν το θέλουν μόνο μια σχολή και όχι τρεις όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα.

Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ», τόνισε.

Ακόμη, επισήμανε πως η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Επίσης οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι συμφωνεί με την εξεταστική εξ'αποστάσεως τονίζοντας ότι ο νόμος είναι νόμος. «Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό», είπε.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για το εθνικό απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικα πανεπιστήμια τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου

Τα δημόσια πανεπιστήμια, με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση:

Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών. Απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία. Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.

Τέλος, σχετικά με τις καταλήψεις ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ. Σέβομαι το διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».

#Πιερρακάκης #υπουργός_Παιδείας #ΜΗ_ΚΡΑΤΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ #ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ_ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
pierrakakis-me-elachisti-vasi-i-eisagogi-sta-mi-kratika-panepistimia.htm
Τυχαία Θέματα