Σταθάκης-ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις χαμένες ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που αναμένεται να κατεβεί υποψήφιος και πάλι στα Χανιά με τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «χωρίς ενίσχυση της γεωργίας, της βιομηχανίας και των τεχνολογικών κλάδων, της πράσινης οικονομίας, της κυκλικής οικονομίας κ.ο.κ. η ανάπτυξη της οικονομίας δεν είναι βιώσιμη. Η ιδέα ότι ο τουρισμός, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες αρκούν είναι παραπλανητική.

Την πληρώσαμε μία φορά, δεν χρειάζεται και δεύτερη».

Ο κ. Σταθάκης συμπληρώνει: «Δείτε τα στοιχεία της ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία. Τα έσοδα του τουρισμού αυξάνουν, οι εξαγωγές βελτιώνονται αλλά οι εισαγωγές αυξάνουν ταχύτερα και το εξωτερικό έλλειμμα της οικονομίας αυξάνει δραματικά.

Η ιδέα ότι ο τουρισμός, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες αρκούν είναι παραπλανητική. Την πληρώσαμε μία φορά, δεν χρειάζεται και δεύτερη.

Αλλά το ζήτημα αφορά όχι μόνο μια παραγωγική και τεχνολογική ενίσχυση που θα ενδυναμώσει τις εσωτερικές διασυνδέσεις της οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά πρωτίστως το θέμα της διανομής του εισοδήματος, που προσδιορίζεται από το τρίπτυχο μισθοί, ισχυρό κοινωνικό κράτος και δίκαιη φορολογική πολιτική.

Ανάπτυξη με άνοιγμα των κοινωνικών ανισοτήτων που επιδιώκει η Ν.Δ. είναι ξεπερασμένη οικονομικά. Χρειάζεται μείωση των ανισοτήτων και αυτό επιδρά θετικά στην ανάπτυξη. Συνεπώς δεν είναι τόσο ακαδημαϊκό το θέμα όσο μιας σαφής πολιτική που μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Τονίζει ακόμα, ότι «είναι ανάγκη να αναμορφωθεί ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Το Ταμείο έχει δυνητικά τρεις βασικές λειτουργίες, τρεις χαμένες ευκαιρίες θα έλεγα. Πρώτον, προτεραιότητα και αρωγή σε παραγωγικές και τεχνολογικές επενδύσεις και στις υποδομές που αυτές χρειάζονται. Δεύτερον, ισορροπημένη κατανομή ανάμεσα σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τρίτον, ενίσχυση κοινωνικών υποδομών - υγείας, εκπαίδευσης και στέγης. Και οι τρεις ευκαιρίες χάθηκαν από τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί εναλλακτικό σχέδιο και το έχει παρουσιάσει. Οι δυνατότητες αναθεώρησης υπάρχουν για τους πόρους του Ταμείου που δεν έχουν οδηγήσει σε συμβασιοποίηση. Με πρόχειρους υπολογισμούς θα έλεγα ότι μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα είχε δυνατότητα αναθεώρησης περίπου του 40% των προγραμμάτων του Ταμείου».ΣταθάκηςΣΥΡΙΖΑΤαμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα