Σκληρό δημοσίευμα Economist για Ερντογάν: Προσοχή στις εκλογές

Ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, ο Economist παρουσιάζει ένα αναλυτικό αφιέρωμα, επισημαίνοντας πως η χώρα ρέπει προς τη δικτατορία.

Ο Economist αναφέρει πως ο έξω κόσμος πρέπει να δώσει προσοχή στις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία (που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου) καθώς, υπό έναν όλο και

πιο αλλοπρόσαλλο πρόεδρο, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Όπως υπογραμμίζει το περιοδικό, η συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα μπορούσε να μετατρέψουν αυτό που σήμερα είναι μια βαθιά ελαττωματική δημοκρατία, σε μια ολοκληρωτική δικτατορία.

Το δημοσίευμα του Economist, προκάλεσε προφανώς έκρηξη οργής στην τουρκική κυβέρνηση, καθώς αναφέρει συνοπτικά την πορεία του Ερντογάν, από τότε που έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2003, όταν και έδωσε μια νέα οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα του και έφτασε ακόμα και να κάνει «άνοιγμα» στους Κούρδους.

Υπό τον Ερντογάν, σημειώνει ο Economist, οι εκλογές σπανίως ήταν απολύτως δίκαιες, όμως ήταν γενικότερα ελεύθερες, με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχει ανησυχία πως, φοβούμενος την ήττα, ο Ερντογάν θα φροντίσει ώστε οι εκλογές ούτε δίκαιες να είναι ούτε ελεύθερες.

Οι Δυτικοί ηγέτες πρέπει να μιλήσουν, υπογραμμίζει ο Economist, θυμίζοντας πως η Αμερική και η ΕΕ πολλές φορές δεν επικρίνουν τον Ερντογάν υπό τoν φόβο ότι θα αποξενώσουν έναν καίριο, αν και προβληματικό, σύμμαχο. Κανένας δεν θέλει μια χώρα τόσο σημαντική όσο η Τουρκία να μείνει τελείως ανεξέλεγκτη και όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας μνησίκακος και απομονωμένος Τούρκος πρόεδρος.

ΕρντογάνECONOMISTεκλογέςΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα