Σκληρή χρονιά για την Ευρώπη το 2012, καθοριστικό για την τύχη του ευρώ το α εξάμηνο

Άλλη μία σκληρή χρονιά για την Ευρώπη θα είναι το 2012, με τεράστιες διαφορές στην οικονομική πορεία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, όπως εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale, James Nixon. Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι τεράστιοι στην Ευρώπη, όπως σημειώνει, και μετά από δύο ή τρία χρόνια έντονης λιτότητας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πως κάποιες κοινωνίες θα πουν: «Αρκετά!».

Υπάρχουν τρία αλληλοσυνδεόμενα
προβλήματα, επισημαίνει ο οικονομολόγος : υψηλά επίπεδα χρέους, έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει πολύ μεγάλη έκθεση στο κρατικό χρέος. Κανένα από αυτά τα τρία προβλήματα δεν έχει ακόμη λυθεί, τονίζει.

Η ΕΚΤ ελπίζει πως οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα δάνεια που τους παρείχε για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας, σημειώνει ο αναλυτής της Credit Suisse, Bob Parker. Όμως οι τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία απομόχλευσης και αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δάνεια για να στηρίξουν την κρίση στις αδύναμες χώρες του ευρώ. Οπως υπογραμμίζει, οι ιταλικές τράπεζες ξεκαθάρισαν ήδη ότι δεν πρόκειται να το κάνουν.

Σύμφωνα με τον Parker, το μεγάλαο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η Ιταλία η οποία έχει μπροστά της δύο πολύ δύσκολα και σκληρά χρόνια δομικών μεταρρυθμίσεων , λιτότητας και ύφεσης.

Το πρώτο μισό του 2012 θα είναι η στιγμή όπου θα καταλάβουμε καλύτερα εάν τελικά το ευρώ θα επιβιώσει, όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank κ. Thomas Μayer. Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν η κυβέρνηση Μόντι θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την ιταλική οικονομία και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως προσθέτει.

Ο οικονομολόγος εκτιμά πάντως ότι η νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση θα μπορέσει να βγάλει την ιταλική οικονομία από το αδιέξοδο μέσα στο 2012, αν και, όπως σημειωνει, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι πολλές. Όπως προσθέτει, και η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά στο... πιάτο της, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αυξάνεται παρά τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν παρθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Mayer, η οικονομία της ευρωζώνης θα μπει σε φάση βαθειάς ύφεσης στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και η αγορά, η οποία κυριαρχείται από αρνητική ψυχολογία, δεν αναμένεται να αλλάξει στάση, εκτός και εάν υπάρξει κάποια αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ σύντομα.

Όπως επισημαίνει, το μεγάλο πρόβλημα του πρώτου τριμήνου του νέου έτους ίσως και να μην είναι η Ελλάδα, αρκεί να προχωρήσει τελικά το PSI, αλλά το κλειδί και το μεγάλο πρόβλημα, μπορεί να είναι οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα