Ανησυχία –και- για τις πολιτικές εξελίξεις στην αγορά

Ούτε το παραδοσιακό και... πατροπαράδοτο window dressing, δηλαδή η «ωραιοποίηση» των αποτιμήσεων λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς δεν παίζεται πια στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Έλλειψη αντανακλαστικών, ενδιαφέροντος, απουσία θετικών ειδήσεων, τα πάντα μοιάζουν «παγωμένα», με την αγορά ν' ανησυχεί τελευταίως και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Για εκλογές, ούτε λόγος να γίνεται στους κόλπους της επενδυτικής κοινότητας που περιμένει αποφάσεις
για βαθιές τομές στο Δημόσιο, όπως η κάθετη περιστολή δαπανών, προκειμένου οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να εγκρίνουν το νέο χρηματοδοτικό πακέτο των 89 δισ. ευρώ και να προχωρήσει η συμφωνία για το PSI plus. Στην αντίθετη περίπτωση θα βγει αληθινός ο manager της Royal Bank Of Scotland, ο οποίος δήλωσε ότι περιμένει «μία χώρα της ευρωζώνης να εγκαταλείψει το ευρώ», παραπέμποντας σε αρνητικούς συνειρμούς για την Ελλάδα και την οικονομία της. Τα βλέμματα της αγοράς, τόσο σήμερα, όσο και κατά τις επόμενες μέρες πάντως, είναι στραμμένα στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Σημειωτέον ότι ο Γερμανικός Τύπος χθες δεν έδωσε πολλά περιθώρια «ζωής» της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι γιατί υπάρχουν αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, αλλά γιατί δεν υπάρχει επί της ουσίας πολιτική συναίνεση.

«Χωρίς σημαντικές εκπλήξεις, με χαμηλούς τζίρους και παλινδρομήσεις στην περιοχή των 640-670 μονάδων κύλησαν οι τελευταίες ημέρες στην ελληνική αγορά με εξαίρεση την περασμένη Παρασκευή όπου μετά την λήξη της σειράς παραγώγων του Δεκέμβρη και την διαγραφή 3 ελληνικών μετοχών από το δείκτη Eurostoxx 600 υπήρξε μια σχετική αύξηση των συναλλαγών», σημειώνει στο σχόλιό του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή κ. Ν. Χριστοδούλου.

Και προσθέτει: «Τα κύρια θέματα της οικονομικής επικαιρότητας στην Ελλάδα είναι η προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής που προχωρεί με αργούς ρυθμούς και οι διαπραγματεύσεις για το PSI+. Στις 16 Ιανουαρίου έρχεται ξανά η τρόικα στην Ελλάδα για τις μεταβολές στον προϋπολογισμό του 2012 λόγω της απόκλισης από τους στόχους του 2011 (το έλλειμμα ίσως ξεπεράσει το 10%) και της αναθεωρημένης ύφεσης για το 2012 για την οποία οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανότητα να κινηθεί άνω του 3%. Επίσης, η οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση 89 δις ευρώ την άνοιξη από μέρους της τρόικας, πράγμα που θα απομακρύνει πολλές αμφιβολίες σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις για το PSI+, ως προς τη δομή των νέων ομολόγων. Οι ιδιώτες δανειστές για κάθε 100 ευρώ χρέος που κατέχουν θα χάσουν τα 50 ευρώ ως αποτέλεσµα του "haircut" και για τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα πάρουν 15 ευρώ σε µετρητά και 35 ευρώ σε νέα οµόλογα. Παράλληλα, τα νέα ομόλογα θα έχουν το ίδιο νομικό status με το δάνειο των 30 δις ευρώ που θα χορηγήσει στην Ελλάδα το EFSF για χορήγηση μετρητών στους ομολογιούχους ενώ οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν με βάση το βρετανικό δίκαιο,
Keywords
Τυχαία Θέματα