«Σκαρφαλώνει» υπό το άγχος της προσφοράς το πετρέλαιο-Σταθερά το αέριο

17:02 4/7/2023 - Πηγή: Reporter

Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (4/7), καθώς οι αγορές… αγχώνονται από τις περικοπές της προσφοράς για τον Αύγουστο από τους κορυφαίους εξαγωγείς, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, έναντι μιας αδύναμης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής.

Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα επεκτείνει την εθελοντική της μείωση παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο

βαρέλια την ημέρα έως τον Αύγουστο, ενώ η Ρωσία και η Αλγερία προσφέρθηκαν εθελοντικά να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής και εξαγωγών τους για τον Αύγουστο κατά 500.000 bpd και 20.000 bpd αντίστοιχα.

Εάν εφαρμοστεί πλήρως, αυτό θα οδηγήσει σε συνδυασμένη μείωση 5,36 εκατομμυρίων bpd σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2022 και πιθανώς ακόμη περισσότερο καθώς αρκετές χώρες της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους, δήλωσε ο αναλυτής της PVM Ταμάς Βάργκα.

Ωστόσο, οι δείκτες αναφοράς για το πετρέλαιο υποχώρησαν περίπου 1% την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά από ένα αρχικό ράλι, λόγω της απαισιόδοξης μακροοικονομικής προοπτικής.

Επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν πτώση της παγκόσμιας εργοστασιακής δραστηριότητας λόγω της υποτονικής ζήτησης στην Κίνα και την Ευρώπη, και η αμερικανική μεταποίηση υποχώρησε επίσης περαιτέρω τον Ιούνιο, φτάνοντας σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία στο αρχικό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Αυτή η ευρύτερη αβεβαιότητα πιθανότατα θα επισκιάσει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ+ για σύσφιξη της προσφοράς, είπαν ορισμένοι αναλυτές.

Ακόμη και πριν από αυτές τις νέες ανακοινώσεις περικοπών, τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) υποδηλώνουν ότι η αγορά πετρελαίου επρόκειτο να παρουσιάσει έλλειμμα προσφοράς περίπου 2 εκατομμυρίων bpd το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, σημείωσαν αναλυτές της Commerzbank.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου δεν εκτοξεύτηκαν σημαντικά, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση, ιδίως δεδομένης της υποτονικής οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα μετά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό. Εν τω μεταξύ, αναμένεται αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, ανέφεραν.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο Ναέεμ Ασλάμ, επικεφαλής επενδύσεων στη Zaye Capital Markets, «μπορεί να έχουν περάσει οι μέρες για να εκτιναχθούν οι τιμές του πετρελαίου πάνω από το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι και οι τιμές είναι πιο πιθανό να σταθεροποιηθούν μεταξύ 65 και 70 δολάρια το βαρέλι».

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,40% στα 70,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,33% στα 75,64 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή υποχώρηση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ήπια πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,675% στα 33,700 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,37% στα 1.936,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,50% στα 23,227 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,11% στα 3,7897 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0892 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,18% στο 1,2715 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,35% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8567 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤχρυσόςασήμιχαλκόςΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριο
Keywords
Αναζητήσεις
skarfalonei-ypo-to-agchos-tis-prosforas-to-petrelaio-stathera-to-aerio.htm
Τυχαία Θέματα