Gazprom-Αέριο: Δυσοίωνες οι προοπτικές πωλήσεων στην Ευρώπη λόγω χαμηλών τιμών

17:02 4/7/2023 - Πηγή: Reporter

Οι αδύναμες τιμές του φυσικού αερίου μείωσαν τις προσδοκίες για τα έσοδα της Gazprom από τις πωλήσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους αναλυτές και τους υπολογισμούς του Reuters.

Η πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές μπορεί να επιδεινώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας, ήδη στο 117% του ετήσιου πλάνου λόγω των μεγάλων δαπανών για τη στήριξη της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου

και φυσικού αερίου της.

Οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια πηγή εσόδων σε ξένο νόμισμα, έχουν πέσει κατακόρυφα λόγω της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη έφτασαν περίπου τα 12,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ ανήλθαν συνολικά σε 62 bcm για ολόκληρο το 2022, υποδηλώνοντας μια δυνητικά σοβαρή ύφεση φέτος.

Η Gazprom δεν έχει παράσχει προβλέψεις για τις εξαγωγές φυσικού αερίου φέτος.

Ο Ronald Smith, έμπειρος αναλυτής στη χρηματιστηριακή BCS με έδρα τη Μόσχα, αναμένει ότι οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι κατά μέσο όρο 445 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φέτος. Αυτό είναι χαμηλότερο από 830 δολάρια όπως εκτιμάται από το Υπουργείο Οικονομίας για το 2022.

Προβλέπει ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την Τουρκία θα φτάσουν τα 50 bcm φέτος.

Εάν η Ρωσία διατηρήσει σταθερές τις εξαγωγές φυσικού αερίου της προς την Τουρκία, μπορεί να φτάσει τα 22 bcm το 2023 κι έτσι τότε οι πωλήσεις στην Ευρώπη θα ανέλθουν συνολικά σε 28 bcm. Αυτό μπορεί να σημαίνει πτώση των εσόδων της Ευρώπης στα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από περίπου 52 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

GazpromΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΕυρώπηπωλήσεις
Keywords
Αναζητήσεις
gazprom-aerio-dysoiones-oi-prooptikes-poliseon-stin-evropi-logo-chamilon-timon.htm
Τυχαία Θέματα