Σε αναβρασμό η κυβέρνηση- Συνεχείς συναντήσεις Παπανδρέου με Παπούλια και υπουργούς

(upd1) Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, έπειτα από τα πολλά κρούσματα διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται από υπουργούς της κυβέρνησης.Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, με επίσημη ατζέντα την οικονομία. Μετά
το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την οικονομία και τις ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για συναίσθηση ενότητας και ζήτησε συμπαράσταση από όλες τις δυνάμεις, για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ υπογράμμισε τι "πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για αλλαγές στη χώρα, με αποφάσεις".Σε ό,τι αφορά στις διαρροές για την Ελλάδα, σημείωσε ότι η απάντησή μας είναι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και η ψυχραιμία. Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για εθνικό θέμα και κάλεσε και πάλι σε πανεθνική προσπάθεια. "Δεν βγαίνει αλλιώς", δήλωσε χαρακτηριστικά.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί ακόμη σε ένα, ενδιαφέρον όπως το χαρακτήρισε, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Suddeutsche Zeitung", το οποίο έκανε λόγο για "κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος του ευρώ και της Ελλάδας".

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει το απόγευμα κατ' ιδίαν συναντήσεις με τέσσερις υπουργούς, τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Χρ. Παπουτσή, την κυρία 'Αννα Διαμαντοπούλου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, πριν από το έκτακτο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Το κλίμα ίσως πωλωθεί ιδιαίτερα, καθώς στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν εκμυστηρευτεί σε υπουργούς ότι ο κ. Παπανδρέου έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Η συνάντηση στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή στην ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει αδρανήσει. 

Η παρέμβαση του κ. Α. Λοβέρδου μοιάζει να αποτελεί καταλύτη εξελίξεων καθώς έφερε στην επιφάνεια προβληματισμούς που συμμερίζονται και πολλά άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και το επιτελείο του πρωθυπουργού.
 Η κατάσταση της χώρας θεωρείται οριακή και αν δεν υπάρξουν αποφάσεις οδηγείται σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, εκτιμούν αρκετοί υπουργοί. Με τα μεγάλα κεφάλια της τρόικας να βρίσκονται στην Αθήνα, με τα εισιτήρια της επιστροφής τους ανοιχτά και τη διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το νέο πακέτο μέτρων σε εξέλιξη, τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων φαίνονται περιορισμένα. 

Από την άλλη πλευρά διαμορφώνεται σε μεγάλο κομμάτι των μελών της κυβέρνησης αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η άποψη ότι χρειάζεται η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εξάλλου, έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από το εξωτερικό για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων ώστε να
Keywords
Τυχαία Θέματα