Ρεύμα: «Ψαλίδι» στα «πράσινα» τιμολόγια- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

14:39 1/3/2024 - Πηγή: Reporter

Πλησιάζουν τα προ κρίσης επίπεδα οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια. Έτσι, σε συνέχεια των προηγούμενων μηνών, το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 9,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς την όποια έκπτωση αποφασίσει να προσφέρει η επιχείρηση.

Τον προηγούμενο μήνα, η ΔΕΗ είχε τιμή 12,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (10,32 σεντς το νυχτερινό) και 13,76 για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Ταυτόχρονα, με βάση τον τρόπο υπολογισμού, αναμένεται, στις επερχόμενες

ανακοινώσεις των παρόχων, η τιμή σε πράσινα να πέσει και κοντά στα 8 λεπτά/KWh. Σημειώνεται ότι στο πράσινο ειδικό τιμολόγιο, η τελική τιμή προμήθειας πρέπει να ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης. Οι τιμές, ουσιαστικά θα ακολουθήσουν την τάση της χονδρεμπορικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, το κόστος της ενέργειας, από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2024, έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30%. Με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) διαμορφώθηκε στα 73,61 ευρώ ανά MWh, τον Φεβρουάριο, από 93,02 ευρώ, τον Ιανουάριο και 102,20 ευρώ ανά MWh, τον Δεκέμβριο του 2023.

Επίσης, τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο, η ΤΕΑ ήταν χαμηλότερη κατά 20,86%, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο, καθώς η ΤΕΑ καθορίζει την τιμή του παράλληλα με άλλες παραμέτρους.

Σημειώνεται ότι οι χρεώσεις μετά και τις εκπτώσεις που εφαρμόζουν ορισμένες εταιρείες (με προϋπόθεση τη συνέπεια στην πληρωμή ή και την εξόφληση του λογαριασμού με πάγια εντολή) διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο ως εξής:

ELPEDISON 11 λεπτά/KWh ΕΛΙΝΟΙΛ 11,798 λεπτά/KWh NRG 12,453 λεπτά/KWh Volton 12 λεπτά/KWh ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 12,688 σεντς ανά κιλοβατώρα ΔΕΗ 12,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (10,32 σεντς το νυχτερινό) και 13,76 για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα Volterra 13,5 σεντς ανά κιλοβατώρα Ήρων 13,924 σεντς ανά κιλοβατώρα Solar Energy 13,975 σεντς ανά κιλοβατώρα Protergia 14 σεντς ανά κιλοβατώρα Ζενίθ 14,468 σεντς ανά κιλοβατώρα We Energy 14,55 σεντς ανά κιλοβατώρα Elpedison 14,65 σεντς ανά κιλοβατώρα OTE Estate 17,82 σεντς ανά κιλοβατώρα

Προβλέψεις Σκυλακάκη

«Οι τιμές, αυτήν τη στιγμή, φαίνεται ότι θα σταθεροποιηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Θα έλεγα σε επίπεδα προ της κρίσης. Αυτόν τον μήνα, τουλάχιστον, τον επόμενο, θα είμαστε σε επίπεδα προ της κρίσης», ανέφερε μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ερωτηθείς για το ποια είναι η εκτίμησή του για την πορεία των τιμών στην ενέργεια.

Ως προς το αν οι τιμές φυσικού αερίου υποχωρούν, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών εντείνεται προς όφελος του καταναλωτή, επισήμανε.

«Παρατηρώ ότι έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός. Οι τιμές πέφτουν, γιατί μεταφέρεται η πτώση των τιμών και η ένταση του ανταγωνισμού στα τιμολόγια του καταναλωτή. Θα το δούμε αυτό τον Μάρτιο. Ένα μόνο με παραξενεύει -αλλά και με δικαιώνει με κάποιο τρόπο- ότι έχουν ξεχυθεί οι πάροχοι να κάνουν διαφημίσεις λέγοντας όλοι ότι είναι πάρα πολύ φθηνοί, αλλά κανένας δεν λέει τις τιμές (…)»

Δικαίωση για το «πράσινο» τιμολόγιο

«Αποδεικνύεται ότι το να φτιάξουμε το πράσινο τιμολόγιο, που ξέρει ο καταναλωτής, ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια πάρα πολύ σωστή κίνηση για να μπορέσουμε να έχουμε γνώση του καταναλωτή. Η γνώση είναι δύναμη και οδηγεί σε ανταγωνισμό και καλύτερες τιμές (…)», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Στο μεταξύ, αναμένονται μειωμένες τιμές στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάρτιο. Οι νέες χρεώσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τους προμηθευτές με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε χρεώσεις κάτω των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Γιώργος Αλεξάκης

#ρεύμα_ #τιμολόγια_ρεύματος #Τιμές #Κιλοβατώρα
Keywords
Αναζητήσεις
revma-psalidi-sta-prasina-timologia--pos-diamorfonontai-oi-times.htm
Τυχαία Θέματα