Προσφορές, αλλά όχι μειώσεις εισιτηρίων, υποσχέθηκαν στην κυβέρνηση οι ακτοπλόοι

Συζήτηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων της Ακτοπλοΐας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (11/7) για το θέμα των εισιτηρίων στα πλοία.

Στη συνάντηση από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ενώ από πλευράς των ακτοπλόων ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Σπύρος Πασχάλης και ο ακτοπλόος Μάριος Ηλιόπουλος της Seajets.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκέρτσος

ζήτησε από τους ακτοπλόους να αντιληφθούν την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τα κυβερνητικά στελέχη, σεβόμενα την επιχειρηματική αυτονομία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς, ζήτησαν οι ακτοπλόοι να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που έχουν για καλύτερες τιμές στα βασικά δρομολόγια «κορμού» λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Στην κυβέρνηση αναμένουν ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες, δηλαδή μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουλίου, οι ακτοπλόοι θα έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για άμεση μείωση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έχουν εκτοξευτεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα για τους ταξιδιώτες παρά το γεγονός ότι τα καύσιμα για την κίνηση των πλοίων έχουν μειωθεί κατά περίπου 45% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022.

Με βάση πληροφορίες αναμένεται άμεσα να προταθούν εκπτώσεις μέχρι 20% στα οικογενειακά εισιτήρια, όπως και επιπλέον των υφιστάμενων εκπτώσεων στους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού που ξεκινά από την 1η Αυγούστου και οι οποίες θα φτάνουν μέχρι 50%. Έτσι, δεδομένης και της συμμετοχής του κράτους, οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού αναμένεται να καταβάλουν το 10% της αξίας του εισιτηρίου.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν περιθώριο μέχρι και για 30% μείωση των τιμών στα ναύλα.

Πάντως, από την πλευρά των ακτοπλόων προκύπτει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μειώσεις. Άφησαν, πάντως, να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να προχωρήσουν σε προσφορές και οικογενειακά πακέτα για να διευκολύνουν τον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν κρατήσει τον τελευταίο χρόνο αμετάβλητες τις τιμές των εισιτηρίων, παρότι το κόστος των καυσίμων έχει υποχωρήσει. Στελέχη του κλάδου, ωστόσο, αναφέρουν ότι ναι μεν έχουν πέσει οι τιμές των καυσίμων, ωστόσο, παραμένουν σημαντικά προβλήματα, όπως τα αυξημένα μισθολογικά κόστη (+8%), οι ανατιμήσεις στα κόστη επισκευής και ανταλλακτικών (+18%) και τα αυξημένα ασφάλιστρα (+29%). Επίσης, αναφέρουν ότι η άνοδος των επιτοκίων εμποδίζει επίσης τη μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην παρούσα φάση.

ΚυβέρνησηακτοπλόοιακτοπλοϊαΣκέρτσος
Keywords
Αναζητήσεις
prosfores-alla-ochi-meioseis-eisitirion-yposchethikan-stin-kyvernisi-oi-aktoplooi.htm
Τυχαία Θέματα