Πέφτει περιμένοντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο-Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Πτώση σχεδόν 1% καταγράφουν τη Δευτέρα (27/11) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί συμφωνία που θα περιορίσει τις προμήθειες το 2024.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κατέγραψαν ήπια κέρδη την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και πέντε εβδομάδες, υποστηριζόμενα από τις προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μπορούσαν

να παρακάμψουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς στις αρχές του 2024 και ο ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να συζητήσει σχέδια για περαιτέρω μείωση της παραγωγής.

Ωστόσο, οι τιμές είχαν υποχωρήσει στα μέσα της εβδομάδας αφού ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε τη συνάντηση των υπουργών των μελών του για τις 30 Νοεμβρίου για να εξομαλυνθούν οι διαφορές στους στόχους παραγωγής για τους Αφρικανούς παραγωγούς.

Από τότε, ο όμιλος έχει πλησιάσει πιο κοντά σε έναν συμβιβασμό, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ την Παρασκευή.

Οι αναλυτές της ING δήλωσαν ότι το κλίμα της αγοράς παραμένει αρνητικό δεδομένης της διαμάχης εντός του ΟΠΕΚ+ για τις ποσοστώσεις παραγωγής, αν και αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα μεταφέρει την πρόσθετη εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος.

«Σαφώς, αν δεν το δούμε αυτό, θα ασκούσε περαιτέρω πτωτική πίεση στην αγορά, δεδομένου του πλεονάσματος κατά το 1ο τρίμηνο του 24ου έτους», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Οι εκτιμώμενες εξαγωγές από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ έχουν μειωθεί σε 1,3 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα τον Απρίλιο, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs, σύμφωνα με τους στόχους προμήθειας του ομίλου.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε παράταση των μονομερών περικοπών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έως τουλάχιστον το 2024 το 1ο τρίμηνο και αμετάβλητες περικοπές του ομίλου, αν και μια μεγαλύτερη περικοπή είναι πιθανό στο τραπέζι», πρόσθεσε η τράπεζα.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να αυξήσουν τις εξαγωγές της… ναυαρχίδας αργού πετρελαίου Murban στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τους εμπόρους και τα στοιχεία του Reuters.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα υψηλότερα αποθέματα αργού θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πτωτική πίεση στις τιμές, είπαν αναλυτές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι αναμένει ένα ελαφρύ πλεόνασμα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου το 2024, ακόμη και αν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ επεκτείνουν τις περικοπές τους μέχρι το επόμενο έτος.

«Με την πρόβλεψη του IEA ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί μόνο κατά 0,9 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος, από 2,4 εκατομμύρια bpd αύξηση το 2023, ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να επιδείξει σημαντική πειθαρχία στην προσφορά ή τουλάχιστον μια τέτοια ικανότητα. για να μετριάσει τις ανησυχίες της αγοράς για ένα σημαντικό πλεόνασμα στις αγορές πετρελαίου το επόμενο έτος», σημείωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Βίβεκ Νταρ.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης σταθεροποιηθεί λόγω της μείωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,15% στα 74,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,98% στα 79,69 δολάρια το βαρέλι.

Διολισθαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,395% στα 44,140 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,59% στα 2.014,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2% στα 24,828 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,50% στα 3,8133 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0953 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,31% στο 1,2642 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,23% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8666 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
peftei-perimenontas-ton-opek-to-petrelaio-ypochorei-kai-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα