Ουκρανία: Σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης- Αύξηση στις εισαγωγές ενέργειας

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας, οι ημερήσιες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσουν σε ρεκόρ έτους σήμερα (26/3), ως αποτέλεσμα των τελευταίων ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, οι οποίες προκάλεσαν συσκότιση σε πολλές περιοχές.

Οι επιθέσεις, η μεγαλύτερη των οποίων σημειώθηκε την Παρασκευή, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις υποδομές παραγωγής και διανομής ρεύματος, αναγκάζοντας το Κίεβο να σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας,σήμερα, αναμένεται να φτάσουν τις 18.649 μεγαβατώρες (MWh) από τις 14.900 την Κυριακή, αναφέρει

το υπουργείο σε ανακοίνωση του. Μία ημέρα πριν το πρώτο κύμα των ρωσικών επιθέσεων, στις 22 Μαρτίου, η Ουκρανία εξήγαγε 3.300 MWh ημερησίως.

Η Ουκρανία είχε συνδεθεί με το ενοποιημένο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022. Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονται από την Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία και Μολδαβία, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo.

Η Ουκρανία, που διαθέτει έναν εκτεταμένο -μη στρατιωτικό- τομέα πυρηνικής ενέργειας, αποτελούσε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας πριν την εισβολή και την ρωσική κατοχή στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Ζημιές μεγάλης έκτασης στο ενεργειακό σύστημα

Στην βορειοανατολική μεθοριακή πόλη Χάρκοβο και τμήματα της νοτιανατολικής περιοχής της Ζαπορίζια, 200.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια από τις επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής.

«Πολύ μεγάλες ζημιές στον ενεργειακό σύστημα καθιστούν αδύνατη τη σύνδεση όλων των κατοίκων και των οικιών με το δίκτυο και υπάρχουν τμήματα της πόλης όπου οι διακοπές ρεύματος διαρκούν 4-6 ώρες», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ίχορ Τερέχοφ. «Σήμερα το μετρό ήδη λειτουργεί, ωστόσο…(άλλα) ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς δε λειτουργούν σήμερα στο Χάρκοβο», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, επικεφαλής της Ukrenergo, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής, δήλωσε σε ενημέρωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ότι η εταιρεία έχει σχέδια για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. «Είναι ακόμη δύσκολο να εγγυηθούμε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, αλλά θα χρειαστούμε μια περίοδο 7-10 ημερών, ενδεχομένως δύο εβδομάδες, για να αποκαταστήσουμε κανονικά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη. Με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει νέα καταστροφή», τόνισε.

Έκτακτες διακοπές ρεύματος γίνονται επίσης στην πόλη και το λιμάνι της Οδησσού στην ουκρανική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Οδησσού Σέρχιι Κροπίβα δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι 23.000 κάτοικοι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το μεσημέρι, όμως «το σύστημα συγκοινωνιών αποκαταστάθηκε σχεδόν πλήρως». Είπε, επίσης, ότι ο θαλάσσιος διάδρομος μεταφορών της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζει να λειτουργεί παρά τις επιθέσεις. «Τα πλοία αποπλέουν περιοδικά απ’ όλα τα λιμάνια που βρίσκονται στην περιοχή της Οδησσού», είπε ο Κροπίβα.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας είναι νόμιμοι στόχοι και τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν σκοπό να αποδυναμώσουν τον στρατό του Κιέβου. Είπε, επίσης, ότι οι τελευταίες επιθέσεις συνιστούν αντίποινα για τις ουκρανικές επιθέσεις που επισκίασαν την επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

#Ουκρανία #ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ_ΕΝΕΡΓΕΙΑ #εισαγωγές #Ζημιές #ΡΩΣΙΚΕΣ_ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
oukrania-sovares-zimies-sto-diktyo-ilektrodotisis--afxisi-stis-eisagoges-energeias.htm
Τυχαία Θέματα