Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του ταξιδιού χωρίς βίζα για τους κατόχους σερβικών διαβατηρίων που εκδίδονται από τη Σερβική Διεύθυνση Συντονισμού.

Στις 23 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με 406 ψήφους υπέρ, 97 κατά και 94 αποχές για την υποστήριξη του ταξιδιού χωρίς βίζα στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες, για τους κατόχους σερβικών διαβατηρίων που εκδίδονται από τη σερβική διεύθυνση συντονισμού («Koordinaciona uprava»), που εκδίδει διαβατήρια στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτό διασφαλίζει ότι ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα έχει το ίδιο καθεστώς

θεωρήσεων για ταξίδια προς την ΕΕ.

Ο εισηγητής, Σλοβένος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Matjaž Nemec δήλωσε:

«Η επέκταση της απελευθέρωσης της βίζα από την ΕΕ στους Σέρβους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου είναι σημαντική για την πρόληψη των διακρίσεων εις βάρος αυτών των πολιτών, οι οποίοι παραμένουν η μόνη κατηγορία κατοίκων των Δυτικών Βαλκανίων που εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Σένγκεν περιοχή. Αυτή η τεχνική απόφαση δεν είναι μια προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, αλλά μια ρεαλιστική λύση για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης. Τώρα που η πρόταση εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, ελπίζω ότι ο νόμος μπορεί να οριστικοποιηθεί γρήγορα πριν από τις εκλογές της ΕΕ στις 6-9 Ιουνίου».

Ο νόμος θα περάσει πλέον από ελέγχους δικηγόρων-γλωσσολόγων και θα υπόκειται σε διαδικασία διόρθωσης, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και την Ολομέλεια του ΕΚ, τον Σεπτέμβριο του 2024. Μετά από αυτή τη διαδικασία και την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο, μπορεί να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και να τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή της.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#Σέρβοι #Κόσοβο
Keywords
Τυχαία Θέματα