Οι έξυπνες κινήσεις της Sunlight Group στο επιχειρηματικό πεδίο

«Πλούσια» χρονιά πριν καν τελειώσει είναι το 2022 για την Sunlight Group, με πλήθος εξαγορών, επενδύσεων και κινήσεων ένταξης σε νέες αγορές, πιστή στο δυναμικό πλάνο επέκτασής της.

Μόλις χθες (12/10) η εταιρεία τεχνολογίας, που ειδικεύεται σε καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ανακοίνωσε την περαιτέρω επέκτασή της στην αγορά της Αμερικής, με τη

δημιουργία δεύτερης εγκατάστασης στο Mebane, στην κομητεία Alamance της Βόρειας Καρολίνας, σε μία επένδυση συνολικού ύψους 40 εκατ. δολαρίων. Ειδικότερα, η Sunlight Group θα δημιουργήσει ένα νέο και υπερσύγχρονο κέντρο για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου και λύσεων φόρτισης ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά της Αμερικής. Η νέα εγκατάσταση αποτελεί μέρος του ευρύτερου επιχειρηματικού πλάνου επέκτασης της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο και πρόκειται για τη δεύτερη εγκατάσταση της Sunlight στην Αμερική, μετά τη μονάδα στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δημιουργήθηκε το 2021. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, ο οικονομικός αντίκτυπος της επένδυσης θα ενισχύσει την οικονομία της Βόρειας Καρολίνας κατά 390,7 εκατ. δολάρια σε διάστημα 12 ετών.

Ωστόσο, πριν από τη νέα επένδυση της Sunlight, με την οποία επεκτείνεται περαιτέρω στις ΗΠΑ, προηγήθηκαν ανάλογες κινήσεις και σε άλλες μεγάλες χώρες. Τον περασμένο Μάιο η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της PBM, εταιρεία-ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές με έδρα τη Vignola της Ιταλίας. Οι υπογραφές για την εν λόγω συμφωνία είχαν «πέσει» στις 29 Απριλίου, με τη Sunlight Group να αποκτά συνολικά το 80% της PBM.

Παραμένοντας στην ιταλική αγορά, η Sunlight προέβη στις αρχές Αυγούστου στην εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η BMG Energy σε ποσοστό 22% στην Sunlight European Battery Assemby (SEBA) και τη Sunlight Italy, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική της παρουσία στην Ιταλία. Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί η εξαγορά του 51% της γερμανικής A. Müller GmbH, με τη Müller Anlagen να διατηρεί το 49%. Η A. Müller δραστηριοποιείται σε πέντε σημεία στη Γερμανία, ενώ λειτουργεί επίσης γραφεία πωλήσεων και διανομής στην Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι με το «καλημέρα» του 2022 η Sunlight Group είχε ανακοινώσει μία ακόμη εξαγορά, σε εγχώριο επίπεδο αυτή τη φορά. Αφορούσε το 70% της Technoform, επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας. Οι υπογραφές για το «κλείδωμα» της συμφωνίας είχαν πέσει στις 30 Δεκεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι το πενταετές πλάνο (2021-2026) επέκτασης της Sunlight Group είναι συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού και του δικτύου πωλήσεών της, προχωρώντας σε επενδύσεις εκατομμυρίων στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι χρηματοδοτήσεις που στηρίζουν το πλάνο

Σταθερή είναι η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι τράπεζες και άλλοι χρηματοδοτικοί φορείς στο επιχειρηματικό πλάνο της Sunlight, με τις εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξής της να πείθουν. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τα τέλη του περασμένου Μαΐου υπεγράφη κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 125 εκατ. ευρώ μεταξύ της εταιρείας και των Eurobank και Alpha Bank. Η συμμετοχή των δύο συστημικών τραπεζών είναι της τάξεως των 62,5 εκατ. ευρώ έκαστη, με τη διάρκεια της δανειακής σύμβασης να ανέρχεται στα 7 έτη.

Έναν μήνα αργότερα, η Sunlight Group εξασφάλισε δάνειο επταετούς διάρκειας και ύψους 150 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Στόχος η άντληση κεφαλαίων για την υλοποίηση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight, στο οποίο θα κατευθυνθούν 125 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ υπολογίστηκαν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.

Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η υπογραφή νέας κοινοπρακτικής χρηματοδότησης από τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Πρόκειται για τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού 140 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 87,5 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και δανειακά κεφάλαια, ύψους 52,5 εκατ. ευρώ, από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της Sunlight, ύψους 35 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου, η Sunlight Group είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Οι εσωτερικές επενδύσεις

Πέραν των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, η Sunlight Group επενδύει σε εξοπλισμό αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής και συναρμολόγησης, Έρευνα & Ανάπτυξη και φυσικά στο ανθρώπινο δυναμικό. Συγκεκριμένα, επιβράβευσε το προσωπικό της, διανέμοντας για το 2021 συνολικά 3 εκατ. ευρώ πλέον της τακτικής μισθοδοσίας, σε μπόνους απόδοσης, πριμ παραγωγικότητας, και επιπλέον παροχές. Μάλιστα, τα μπόνους για το 2021 ήταν υψηλότερα από ποτέ, χάρη στην εξαιρετική πορεία της Sunlight την περασμένη χρονιά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για υπερδιπλασιασμό της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας ανακύκλωσης που λειτουργεί στην Κομοτηνή ως το 2025, από 45.000 τόνους μαλακού μολύβδου και κραμάτων μολύβδου σε 100.000 τόνους. Τέλος, η Sunlight αυξάνει την παραγωγική της δυναμικότητα σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος σε 9GWh ετησίως, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 5,3GWh.

Αριστοτέλης Παππάς

SUNLIGHT GROUPΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟΕπενδύσειςPBMBMG ENERGYA MULLER GMBHTECHNOFORMδανειαΤΡΑΠΕΖΕΣμπαταρίες λιθίουαποθήκευση ενέργειας
Keywords
Τυχαία Θέματα