Οι εκπρόσωποι των Ναυπηγείων στην εκδήλωση απολογισμού τετραετίας του ΥΠΑΝ

Με κεντρικό σύνθημα «2019-2023: Ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες, Ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για Όλους» το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων παρουσίασε το Κυβερνητικό Έργο στους τομείς των επενδύσεων και της ανάπτυξης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες (19/4) στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μεταξύ των παρευρισκόμενων, ήταν και εκπρόσωποι των Ναυπηγείων της Σύρου, αλλά και της Ελευσίνας, που έχουν δει τα τελευταία χρόνια τον κλάδο να «αναγεννιέται» ξανά και σε ελληνικό έδαφος.

Την αρχή έκανε ο κ.

Αντώνης Χατζαντώνης από τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου που δήλωσε:

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αξιότιμοι καλεσμένοι σε αυτή την ωραία εκδήλωση, σε αυτό τον πανέμορφο χώρο που είναι πολύ οικείος σε εμάς, είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ αποδεχόμενοι την πρόσκληση του φίλου και συμπαραστάτη των εργαζομένων των ναυπηγείων Σύρου, του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη.

Φίλος γιατί από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα το γραφείο του Υπουργείου του ήταν και είναι πάντα ανοιχτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το πρώτο ραντεβού μας μόλις το πρώτο δεκαήμερο που είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Συμπαραστάτης διότι η διαδικασία εξυγίανσης και διάσωσης του ναυπηγείουμας εκείνη την περίοδο φάνταζε γκρίζα γιατί είχε κολλήσει από την πάγια,δαιδαλώδη και υποκινούμενη γραφειοκρατία αυτής της χώρας.

Εκείνος και οι συνεργάτες του με τη σύμφωνη γνώμη αλλά και την ξεκάθαρη εντολή του Πρωθυπουργού της χώρας, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, να σωθούν και να αναστηθούν τα ελληνικά ναυπηγεία άμεσα, δυναμικά, και αποφασιστικά παρενέβησαν ώστε να προσπεραστούν εμπόδια που φάνταζαν απροσπέλαστα.

Τα αποτελέσματα αυτής της επιτυχημένης και ουσιαστικής παρέμβασης; Στους επόμενους τρεις μήνες να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και οι εργαζόμενοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να λαμβάνουμε όλα τα οφειλόμενα από την προηγούμενη διοίκηση, που μας χρωστούσε η προηγούμενη διοίκηση, περίπου στα 10.000.000.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων, κυρίες και κύριοι, είναι ότι όλοι μας βρήκαμε την εργασία μας και την οικογενειακή ευημερία μας. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Τετραπλασιασμός των θέσεων εργασίας στο ναυπηγείο μας. Από 190, που ανέφερε ο κύριος υπουργός πριν, έχουμε φτάσει τους 700. Ένα ολόκληρο νησί να ξαναβρίσκει τον βηματισμό του μετά την παρατεταμένη κρίση και πάνω από 400 πλοία να έχουν επισκευαστεί στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου μας στην Σύρο, τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Επίσης, πολύ σημαντικό, η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας να είναι Έλληνες πλοιοκτήτες οι οποίοι επέστρεψαν μετά από 30 χρόνια. Συνεχίστε να ανοίγετε ναυπηγεία, συνεχίστε να ανοίγετε βιομηχανίες, γιατί η χώρα μας, οι εργαζόμενοι, το έχουν ανάγκη. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε υπερήφανοι ως εργαζόμενοι για αυτό που καταφέραμε.

Είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες για αυτό που καταφέραμε.

Και φυσικά είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ναυπηγοεργάτες. Κλείνοντας, πέρα από, πέρα, λοιπόν, από κάθε πολιτική προτίμηση, εκπροσωπώντας 600 άμεσα και άλλους 600 έμμεσα εργαζόμενους και οικογένειες, επιβάλλεται να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που ως υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και ως κυβέρνηση, στον τομέα των ναυπηγείων υπερβάλλετε εαυτόν και πράττετε ότι απαιτείται ώστε το μεγάλο στοίχημα της αναγέννησης των ναυπηγείων της Ελλάδας να γίνει πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους».

Tον λόγο ακόμα πήρε ο Σάββας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που υποστήριξε:

«Και εγένετο φως, κύριε υπουργέ. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που επιλέξατε τον χώρο μας, το σπίτι μας, για αυτή σας την απολογιστική δράση του υπουργείου σας. Να είστε σίγουρος ότι είναι το δεύτερο σας σπίτι. Θα είστε πάντα ευπρόσδεκτος εδώ.

Σας θεωρώ συνάδελφο μου, πραγματικά. Έχετε δώσει τρομερούς αγώνες, τρομερές μάχες. Τις γνωρίζουμε. Και να ξέρετε κάτι: οι γενναίοι κρίνονται στην μάχη και όχι στο σαλόνι.

Μας δίνετε την δυνατότητα να χαρούμε σαν οικοδεσπότες όλο αυτό το υπέρλαμπρο βράδυ που μας χαρίζετε. Δεν πιστεύαμε ότι θα ζούσαμε τέτοιες στιγμές. Ήμασταν απαξιωμένοι. Στο περιθώριο θα έλεγα. 600 και πλέον οικογένειες ήτανε στην απόγνωση. Στο σκοτάδι. Και λίγα λέω. Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο.

Και τώρα από το σκοτάδι στο φως. Πραγματικά. Με την έλευση και το ενδιαφέρον του κυρίου Ξενοκώστα, του προέδρου της ΟΝΕΧ. Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε, κύριε Ξενοκώστα. Με τόσο απαράμιλλη τόλμη, με αποφασιστικότητα, δεν θα γινόταν τίποτα αν δεν ήσασταν εσείς αρωγός δίπλα μας.

Μια ομάδα, σφυρηλατισμένη από τόσους, καταξιωμένους, οι οποίοι σήμερα προβάλλονται εδώ, ενώπιον μας. Τους θαυμάζουμε, τους χαιρετίζουμε και τους θεωρούμε και αυτούς σημαντικούς συνάδελφους θα έλεγα, γιατί μας δίνεται αυτή η χαρά να την γευτούμε, πέραν από εμάς και στις οικογένειες μας.

Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι έχουμε περάσει τόσα χρόνια. Μαύρα χρόνια. Με την έλευση των καραβιών προς συντήρηση ή την συντήρηση του ναυπηγείου και το όραμα, το μέλλον που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Ζω απίθανες στιγμές, είμαι πολύ συγκινημένος, δεν ξέρω πώς να εκφραστώ, δεν το πίστευα, νόμιζα ότι η πόρτα της ανεργίας θα χτύπαγε πραγματικά.

Στα 56 μου, στα 55 μου πέρσι, στα 54 πρόπερσι, ποιος θα με έπαιρνε στη δουλειά, να κάνω τι εγώ; Και όπως σας είπα, εδώ είναι τα πρόσωπα που σήμερα ευεργετούν τη ζωή μου και της ξαναδίνουν ελπίδα και όραμα, σας υπερευχαριστώ. Σας υπερευχαριστούμε όλοι. Και υπερευχαριστώ τους συναδέλφους όλους οι οποίοι για πολλά χρόνια σήκωναν στις πλάτες τους το ναυπηγείο αυτό ως Άτλαντες και το σηκώνουν ακόμα.

Και ακόμα δεν έχουν δει τίποτα οι κύριοι επενδυτές. Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Θα τα φέρουμε όλα εις πέρας με αμοιβαία εμπιστοσύνη, βήμα-βήμα μεταξύ εμού, εμάς, ημών και της διοίκησης, της καινούριας διοίκησης θα πάμε πολύ μπροστά. Σας υπερευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου».

Έπειτα, τοποθέτηση έκανε μία ακόμα εργαζόμενη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η Μαρίνα Πέππα, λέγοντας:

«Είναι τιμή μου και χαρά που παρευρίσκομαι σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων και μου δίνεται η ευκαιρία από αυτό εδώ το βήμα να καταθέσω εν συντομία την προσωπική μου μαρτυρία όσων γεγονότων διαδραματίστηκαν και βίωσα τα τελευταία έτη σε αυτό εδώ τον χώρο ως εργαζόμενη των ναυπηγείων Ελευσίνας, ως κάτοικος της περιοχής από πάππου προς πάππου, μα πάνω από όλα ως μητέρα.

Δεν σας κρύβω ότι το κίνητρο της παρουσίας μου είναι η υπόσχεση που έδωσα στην κόρη μου να παραδώσω αυτό το γράμμα που είχε συντάξει η ίδια πριν ακριβώς τρία έτη στον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη.

Πέρα από τις αθώες και αχνές σκέψεις ενός 9χρονου παιδιού διακρίνεται η αγωνία, ο φόβος, η απαισιοδοξία του για το μέλλον της επιχείρησης, όπου εργάζεται ο γονέας του, διότι το οριστικό κλείσιμο θα επιφέρει συνταρακτικές αλλαγές στη ζωή του, αναφέροντας σε κάποιο σημείο τη λέξη ‘φτώχεια’.

Συνάμα στο γράμμα αυτό υπάρχει ίχνος ελπίδας όταν αναφέρει ότι «ναι, τα ναυπηγεία θα αναβαθμιστούν» και χαίρεται πολύ.

Κυρίες και κύριοι, όπως αντιλαμβάνεσθε οι ζοφερές στιγμές των τελευταίων ετών που βιώσαμε οι εργαζόμενοι πέρασαν και διαπότισαν τις ψυχές των οικογενειών μας, μα πρωτίστως των παιδιών μας. Ζώντας όμως στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, καλλιεργήθηκε και διαδόθηκε σε όλα τα πέρατα της γης συνειδητοποιούμε ότι τελικά μεγαλύτερη αξία έχει η παράδοση αυτού του γράμματος στον παρόντα χρόνο παρά στο παρελθόν.

Διότι με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε ο λαός μας εξέλεξε αιρετούς που πίστεψε ότι θα πράξουν τα βέλτιστα για την ευημερία του τόπου τους. Πράγμα που αποδεικνύεται περίτρανα από μια σειρά επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Ελλάδα, ανάμεσα και η εξυγίανση και επαναλειτουργία του ναυπηγείου ως ΟΝΕΧ ELEFSIS SHIPYARDS.

Μια επένδυση με θετικά και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και κοινωνία των τοπικών κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Ένα ναυπηγείο πρότυπο που θα διακρίνεται για την αξιοπιστία και τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες του. Και αυτό έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του, το οποίο εμπιστεύονται για τις επισκευές των πλοίων τους Έλληνες εφοπλιστές και ξένοι.

Βέβαια σε όλα τα παραπάνω συνέβαλαν οι αγώνες των εργαζομένων που με την αστείρευτη υπομονή τους, το πείσμα και με το όποιο προσωπικό και επαγγελματικό τους κόστος κράτησαν το ναυπηγείο ανοιχτό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η σκληρή αυτή μάχη που δώσαμε οι εργαζόμενοι δεν θα είχε τελεσφορήσει εάν δεν βρισκόταν στο δρόμο μας ο κύριος Πάνος Ξενοκώστας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΝΕΧ.

Ένας άνθρωπος, ένας επιχειρηματίας που με την επαγγελματική του πορεία έχει αποδείξει ότι «το διοικείν εστί προβλέπειν». Και πράγματι ο ίδιος στον «πηγαιμό του για την Ιθάκη ευχήθηκε να είναι μακρύς ο δρόμος του, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μήτε φοβήθηκε ουδέ τους συνάντησε στο δρόμο του. Έχοντας σκέψη υψηλή και ψυχή που δεν τους κουβαλά διότι η ψυχή του δεν τους στήνει εμπρός του».

Κλείνοντας αυτόν εδώ το λόγο, θέλω να τονίσω ότι ο Πρόεδρος, ο κύριος Ξενοκώστας, πίστεψε στις ικανότητες και στις δυνατότητές μας και εμείς πιστέψαμε στο όραμά του: την Ανάσταση του ναυπηγείου και να ξαναβρούν το χαμόγελό τους οι εργαζόμενοι.

Θα ήθελα αυτό το γράμμα, το οποίο έπρεπε να είχε δοθεί πριν από τρία χρόνια, έστω και τώρα να το παραλάβει ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης από την κόρη μου».

Η κόρη της εργαζόμενης παρέδωσε το γράμμα στον υπουργό Ανάπτυξης λέγοντας: «Κύριε Γεωργιάδη, αυτό το γράμμα το έγραψα για σας πριν από τρία χρόνια. που πήρα είναι ότι όταν ένας άνθρωπος καταβάλλει προσπάθειες τότε πετυχαίνει τις προσδοκίες του».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝναυπηγεία ΣύρουΝαυπηγεία ΕλευσίναςΥΠΑΝυπουργείο ανάπτυξης
Keywords
υπαν, υπαν, αδωνις γεωργιαδης, σας ευχαριστώ, ελλαδα, φως, δραση, ημών, ανάσταση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ομαδα διας, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, Ημέρα του παιδιού, η ζωη ειναι ωραια, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, βημα, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, εργασια, ιθακη, ιχνος, μητερα, νησι, οικονομια, το βημα, φως, αγωνες, αγωνια, αδωνις, αμοιβαια, ανθρωπος, ανάσταση, βιβλιο, βραδυ, γινει, γραμμα, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, διοικηση, δοθει, δωσει, δρομος, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, ελπιδα, εμμεσα, επρεπε, ετη, ετων, ευημερια, ζωη, ζωη μου, ιδια, ημών, υπηρεσιες, υπομονη, κυβερνηση, κυριε, λογο, μηνες, μπορειτε, νομιζα, ξερετε, ομαδα, παντα, οραμα, παμε, πεισμα, πλοια, πορτα, ψυχη, ραντεβου, σαββας, σιγουρος, συντηρηση, σειρα, σκεψεις, σπιτι, συρο, τιμη, τολμη, τρια, υψηλη, φυσικα, φοβος, χαμογελο, χαρα, δικαιωμα, ελληνικα, γνωσεις, χωρα, υπουργειο, κυριακου, μπροστα, θελω να, θετικα, χαιρεται, ψυχες
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα