Ο Αλογοσκούφης... μετάνιωσε για το «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη»

11:13 1/3/2024 - Πηγή: Reporter

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2004 έως το 2009, λίγο δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση και από πολλούς θεωρείται υπεύθυνος για την απροειδοποίητη.... κατρακύλα μας.

Ο ίδιος τώρα δηλώνει, πάντως, ότι είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Ανησυχούσα για την οικονομία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα. Ηδη από το 2004 υπήρχε ανησυχία. Το κύριο ζητούμενο ήταν να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτή η εμπιστοσύνη χάθηκε από το 2009 και μετά», τόνισε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά».

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν

το χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα χάθηκε με την ένταξη στην ΟΝΕ. Μπήκαμε με χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Οταν μπήκαμε με αυτόν τον τρόπο, χειροτέρεψε το πρόβλημα των εξωτερικών ανισορροπιών, μέχρι που φτάσαμε το 2010 και το μπαλόνι έσκασε», πρόσθεσε.

Οταν ρωτήθηκε για ποια απόφαση μετανιώνει, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε τη δήλωσή του το 2008 ότι η «ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη». Διευκρίνισε ωστόσο ότι απευθυνόταν στις αγορές προκειμένου να τις καθησυχάσει.

Παπακωνσταντίνου και Τσακαλώτος

Στο ερώτημα «για ποιο πράγμα έχετε μετανιώσει» κλήθηκαν να απαντήσουν στο ίδιο συνέδριο δύο ακόμα πρώην ΥΠΟΙΚ.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που διαδέχθηκε τον Γιώργο Αλογοσκούφη είπε ότι η απόφαση για την οποία μετάνιωσε ήταν το επίδομα αλληλεγγύης, το οποίο, όπως είπε, «ήταν καλή κίνηση δημοσιονομικά, αλλά κακή πολιτικά».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ότι μετάνιωσε για την προκαταβολή φόρου η οποία όπως τόνισε ήταν η χειρότερη από τις επιλογές που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η τότε κυβέρνηση.

#Αλογοσκούφης #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα