Νέα Ζηλανδία: «Θυσία» στα φορολογικά έσοδα το «smoke free» όνειρο

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει τους κανόνες κατά του καπνίσματος για να εξασφαλίσει έσοδα και να χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με το BBC News, η νομοθεσία που εισήχθη από την προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Jacinda Ardern, θα απαγόρευε την πώληση τσιγάρων το επόμενο έτος σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2008, καθώς το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτων στη Νέα

Ζηλανδία. Οι νόμοι της Νέας Ζηλανδίας πιστεύεται ότι ενέπνευσαν τη βρετανική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο να ανακοινώσει παρόμοια απαγόρευση του καπνίσματος για τους νέους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης περιλάμβαναν τον περιορισμό του αριθμού των λιανοπωλητών καπνού και τη μείωση του επιπέδου νικοτίνης στα τσιγάρα. Ακόμη, η νομοθεσία περιείχε μια σειρά άλλων μέτρων για να καταστήσει το κάπνισμα λιγότερο προσιτό και προσβάσιμο, όπως:

Τη δραματική μείωση της νόμιμης ποσότητας νικοτίνης στα προϊόντα καπνού

Τη δυνατότητα πώλησής τους μόνο μέσω ειδικών καταστημάτων καπνού και

Τη μείωση του αριθμού των καταστημάτων που επιτρέπεται νόμιμα να πωλούν τσιγάρα από 6.000 σε μόλις 600 σε εθνικό επίπεδο.

Ενώ έχει επαινεθεί ως πολιτική δημόσιας υγείας, τα μέτρα για την απαλλαγή από το κάπνισμα προκάλεσαν την αντίθεση ορισμένων επιχειρηματικών ομάδων στη Νέα Ζηλανδία. Οι ιδιοκτήτες εφημεριδοπωλείων και καταστημάτων ψιλικών κατέκριναν την απώλεια εσόδων - παρότι έλαβαν κυβερνητικές επιδοτήσεις-, ενώ ο νέος πρωθυπουργός Chris Luxon υποστηρίζει ότι η απαγόρευση θα οδηγούσε σε μια μαύρη αγορά καπνού.

«Ένα μεγάλο μέρος της προσοχής μας είναι στραμμένο προς την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι εξοικονομούμε αρκετά από τις δημόσιες υπηρεσίες και ότι οι κρατικές δαπάνες είναι συνετές», τόνισε ο Luxon.

Οι νόμοι με στόχο την μείωση του καπνίσματος θα εφαρμόζονταν από τον Ιούλιο του 2024, αλλά η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας συμφώνησε να καταργήσει τις τροποποιήσεις, αλλά και τις απαιτήσεις για απονικοτικοποίηση.

Αντιδράσεις προς την κατάργηση του καπνίσματος εξέφρασε και η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Nicola Willis, που ανέφερε ότι:

«Επιστρέφοντας σε αυτές τις επιπλέον πηγές εσόδων και άλλους τομείς αποταμίευσης, που θα μας βοηθήσουν να χρηματοδοτήσουμε τη μείωση της φορολογίας, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αλλαγές στην αντικαπνιστική νομοθεσία είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα κρατικά ταμεία, ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων».

Αξίζει να τονιστεί, ότι αυτή τη στιγμή ένα μικρό ποσοστό (8%), εξακολουθεί να καπνίζει στη Νέα Ζηλανδία, έπειτα από την κατακόρυφη πτώση του αριθμού των καπνιστών στη χώρα. Στόχος ήταν ο περαιτέρω περιορισμός στο 5% μέχρι το 2025 και η πλήρης εξάλειψη στα επόμενα χρόνια.

Έντονες οι αντιδράσεις προς την νέα κυβέρνηση

«Είμαστε σοκαρισμένοι, αυτό είναι ένα απίστευτα οπισθοδρομικό βήμα στα παγκόσμια μέτρα υγείας.

Οι περισσότερες ομάδες υγείας στη Νέα Ζηλανδία είναι τρομοκρατημένες από αυτό που έκανε η κυβέρνηση και την καλούν να κάνει πίσω», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Richard Edwards, ερευνητής για τον έλεγχο του καπνού και ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Otago.

«Είναι μία μεγάλη ήττα για τη δημόσια υγεία και μια μεγάλη νίκη για την καπνοβιομηχανία, της οποίας τα έσοδα θα ενισχυθούν σε βάρος ζωών Νεοζηλανδών», δήλωσε η Lisa Te Morenga, επικεφαλής της ΜΚΟ Health Coalition Aotearoa.

Από την πλευρά του, ο Jason Alexander, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού υγείας των Μάορι, σχολίασε ότι «με αυτή την κίνηση παρακάμπτονται οι φωνές των κοινοτήτων που επηρεάζονται περισσότερο από την επιβάρυνση του καπνού, δίνοντας προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα».

#ΝΕΑ_ΖΗΛΑΝΔΙΑ #κάπνισμα #φορολογικα_εσοδα #νέα_κυβέρνηση #κατάργηση_νόμου
Keywords
Αναζητήσεις
nea-zilandia-thysia-sta-forologika-esoda-to-smoke-free-oneiro.htm
Τυχαία Θέματα