Μητσοτάκης: Ζητά περισσότερους πόρους από την ΕΕ για το μεταναστευτικό

«Να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι από την ΕΕ για το μεταναστευτικό», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. στις Βρυξέλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διεύρυνση της ΕΕ είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, με τον πρωθυπουργό να προσέρχεται με τη θέση πως «η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν ότι η χώρα μας συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.

Σύνοδος Κορυφής διεύρυνσης και προϋπολογισμού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο (14-15/12/2023) στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Ουκρανία και Μολδαβία. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θέτει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας, λόγω της υπόθεσης Μπελέρη. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση για την οικονομία.

Η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, με την Ελλάδα να ζητά επιπρόσθετους πόρους για τη μετανάστευση και τις φυσικές καταστροφές.

Η γραμμή της Αθήνας είναι ότι η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο πόρους για την Ουκρανία, με την Ελλάδα να μην διαφωνεί επί της αρχής, αλλά απαιτούνται αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό, ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής, ενώ ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Σημειωτέον, πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία σχετικής επιστολής προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

#Μητσοτακης #μεταναστευτικό #ΕΕ
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-zita-perissoterous-porous-apo-tin-ee-gia-to-metanasteftiko.htm
Τυχαία Θέματα