Τουρισμός: Τα στοιχεία για την ανάπαυλα των εορτών-Οι αγαπημένοι προορισμοί

Πολλαπλών ταχυτήτων αναμένεται να είναι και φέτος οι επιδόσεις των εμπλεκομένων στον τουρισμό, την περίοδο των εορτών, με τα "μάτια" να είναι στραμμένα στις περιοχές, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.

Με βάση παράγοντες της αγοράς, η κίνηση για την περίοδο των Χριστουγέννων καταγράφεται μέχρι και σήμερα σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, λόγω και του ότι οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ακολουθούν μετά από Σαββατοκύριακο, δίνοντας την

δυνατότητα στους επιβάτες να παρατείνουν την διαμονή τους στον προορισμό της επιλογής τους.

Επίσης, σε σχέση με ορεινούς προορισμούς οι κρατήσεις μέχρι σήμερα για την εορταστική περίοδο μαρτυρούν πληρότητες της τάξης του 60% για τους ορεινούς όγκους. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έως και το 80%, για όχι και τόσο προβεβλημένους προορισμούς και έως και το 100% για δημοφιλείς προορισμούς που γειτνιάζουν με τις δύο μεγάλες πόλεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό για την πορεία της σεζόν, αφού αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος αυτής, σημειώνουν προσθέτοντας ότι το στοίχημα της χειμερινής περιόδου παραμένει η επέκταση της σεζόν από τις δύο εβδομάδες των εορτών και μερικά τριήμερα που ακολουθούν σε 120 ημέρες.

Η κατάσταση μάλιστα αποδεικνύεται δυσκολότερη για τους προορισμούς της Θεσσαλίας οι οποίοι επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Πρόεδρος του ΙΤΕΠ, κα Κωνσταντίνα Σβύνου, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην τουριστική έκθεση Ξενία, ο τζίρος των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας, ο οποίος προβλεπόταν να σημειώσει αύξηση κατά 10% για το 2023, εκτιμάται ότι θα είναι εντέλει μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2022. Όπως προκύπτει δε από τα διαθέσιμα στοιχεία, το ¼ των ξενοδοχείων της περιοχής δεν θα επαναλειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023, ενώ κι αυτά που έχουν επανέλθει στην κανονικότητα, παρουσιάζουν χαμηλότερες κρατήσεις σε σχέση με άλλες χρονιές για την εορταστική περίοδο. Όπως επισημαίνουν ξενοδόχοι της περιοχής, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μια συντονισμένη προσπάθεια προβολής, που να τονίζει ότι η περιοχή έχει επιστρέψει στην κανονικότητα με αποτέλεσμα οι δυνητικοί εκδρομείς να μην προσθέτουν στη λίστα των χριστουγεννιάτικων προορισμών τους το Πήλιο.

Πάνω από 23 εκατ. η ζημιά στο Πήλιο

Η κατάσταση αναμένεται να επιβαρύνει το ήδη μεγάλο πλήγμα που έχουν δεχτεί ο προορισμός, το οποίο σύμφωνα με μελέτη του ΙΤΕΠ αποτιμάται άνω των 23 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας του ΙΤΕΠ, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία ακυρώθηκαν συνολικά 189.000 διανυκτερεύσεις, με τις εκτιμώμενες απώλειες εσόδων των ακυρώσεων αυτών να φτάνουν τα 22,4 εκατ. ευρώ. Στις άμεσες αυτές απώλειες εσόδων, θα πρέπει να προστεθούν και 1,03 εκατ. ευρώ που κόστισε στους ξενοδόχους η επιστροφή προκαταβολών, η οποία ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό στα 23,43 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα πάνελ που πραγματοποίησε το ΙΤΕΠ από τον Μάιος έως και τον Οκτώβριο η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων παρουσίασε μικρές διαφοροποιήσεις κι αυτές στην αρχή μόνο της σεζόν. Για την ακρίβεια, η μέση πληρότητα τον Μάιο του 2023 διαμορφώθηκε στο 56% από 49,1% πέρυσι και τον Ιούνιο στο 75,3% από 70,5% πέρυσι. Εν μέσω θέρους (Ιούλιο, Αύγουστο) κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η βελτίωσε έφτασε μόλις το 2,4% και το 1,9% αντίστοιχα. Παρότι το πρόσημο ήταν εν συνόλω θετικό, υπήρχε μεγάλη απόκλιση από τους ρυθμούς αύξησης των αεροπορικών αφίξεων.

Τον Μάιο για παράδειγμα η μεταβολή στις πληρότητες των ξενοδοχείων έφτασε τις 6,9 ποσοστιαίες μονάδες παρότι οι πτήσεις ήταν αυξημένες κατά 10,7%. Αντίστοιχα και τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο η μεταβολή της μέσης πληρότητας έφτασε τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες όταν η διαφορά στις αεροπορικές αφίξεις ανήλθε σε 8,5% και 10,5% αντίστοιχα.

Η αναντιστοιχία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην βραχυχρόνια μίσθωση και έχει ως αποτέλεσμα το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν να μην έχει κερδηθεί για μια από τις βασικότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου. Γεγονός που απαιτεί συντονισμένες δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το ζήτημα υπογράμμισε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ, χαρακτηρίζοντας «πολύ αδύναμη νομοθετική πρωτοβουλία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις». «Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο τη βραχυχρόνια μίσθωση με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία. Κι επειδή είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που πλέκει το εγκώμιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας και χρησιμοποιεί ξενοδοχειακούς πολλαπλασιαστές για τον υπολογισμό των θέσεων εργασίας έχω να πω μονάχα ένα πράγμα, “φέρτε μας και τα ένσημα”», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στοιχεία πληρότητας και δημοφιλών προορισμών για την περίοδο των Χριστουγέννων

Σε σχέση με τις κινήσεις με αεροπλάνο, όπως αναφέρεται, η AEGEAN έχει αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις και τη φετινή εορταστική περίοδο (περίπου +10%) τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού, όσο και για το δίκτυο του εξωτερικού συγκριτικά με την ίδιο περίοδο το 2022, στο πλαίσιο της επέκτασης του δικτύου της, της ευρύτερης ενίσχυσης της δραστηριότητάς, αλλά και της αυξημένης ζήτησης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι, σχεδόν δυο εβδομάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων οι πληρότητες στο δίκτυο του εξωτερικού από τη βάση της AEGEAN στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι αυξημένες, με τα ποσοστά να κυμαίνονται ανάλογα με τον προορισμό μεταξύ 76% έως 80% ή και περισσότερο για την περίοδο των Χριστουγέννων και πλέον ελάχιστες θέσεις να είναι ακόμη Διαθέσιμες. Με βάση, πηγές, της εταρείας, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, όπου οι πληρότητες είναι κάπως χαμηλότερες (από 66% έως 70% ) γεγονός που κάνει την εξεύρεση θέσεων για τους «αργοπορημένους» λίγο πιο εύκολη. Για την περίοδο των Χριστουγέννων η κίνηση για το δίκτυο εξωτερικού κορυφώνεται την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου και το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, ημέρες κατά τις οποίες καταγράφεται ήδη μέση πληρότητα πάνω από 85% από/προς Αθήνα και 95% από/προς Θεσσαλονίκη. Η Τρίτη, 2 Ιανουαρίου παρουσιάζει αντίστοιχο ενδιαφέρον με τα ποσοστά να είναι ήδη απαγορευτικά για όσους δεν έχουν κλείσει την επιστροφή τους. Οι προτιμήσεις Πάντως οθ Έλληνες επιβάτες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ταξίδια στο εξωτερικό από ότι στο εσωτερικό – τάση που επικράτησε και κατά την περσινή εορταστική περίοδο, ενώ αναζητούν εκτός από παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους χειμερινούς προορισμούς και προορισμούς outsider

Top προορισμοί εξωτερικού από τις δυο μεγαλύτερες βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι, με βάση πληροφορίες, οι εξής:

Οι τάσεις Πάντως, οι Έλληνες για την περίοδο των Χριστουγέννων συνεχίζουν να επιλέγουν τους «παραδοσιακούς» χριστουγεννιάτικους προορισμούς του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο, τη Γενεύη, τη Βιέννη κ.α., ωστόσο στις επιλογές τους αποτυπώνεται η τάση που επικρατεί πλέον να επιλέγουν να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές εναλλακτικών προορισμών, όπως η Κοπεγχάγη, το Μαρόκο, το Ίνσμπρουκ, την Κρακοβία, αλλά και το Κισινάου.

Προτίμηση των Ελλήνων σε προορισμούς του εξωτερικού αποδεικνύουν και οι κρατήσεις των πακέτων που πραγματοποιούνται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων. Στους top προορισμούς συμπεριλαμβάνονται η Βιέννη, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Γερμανία γενικότερα, η Ισπανία, αλλά και το Λονδίνο. Eνώ μακρινοί προορισμοί, όπως η Κούβα, η Βραζιλία και η Νέα Υόρκη βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτίμησης των ταξιδιωτών.

Την ίδια ώρα οι πληρότητες στο δίκτυο εσωτερικού από τη βάση της AEGEAN στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι χαμηλότερες , με την κίνηση να κορυφώνεται στις 22 και 23 Δεκεμβρίου και με τους ταξιδιώτες να επιλέγουν προορισμούς όπως τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σημαντικός αριθμός επιβατών αποτελούν φοιτητές, δάσκαλοι, στρατιωτικοί, κλπ. που ταξιδεύουν για να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων με τις οικογένειες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις για τους παραδοσιακά χριστουγεννιάτικους προορισμούς του εξωτερικού έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, ενώ κανείς μπορεί να βρει και ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής για διάφορους προορισμούς, όπως η Κωνσταντινούπολη στο δίκτυο του εξωτερικού, αλλά και η Κέρκυρα, στο δίκτυο του εσωτερικού.

Τέλος, όπως αναφέρεται, η AEGEAN θα εκτελεί και πτήσεις charter κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι οποίες καταγράφουν σχεδόν 100% πληρότητα. Συγκεκριμένα, από Αθήνα για Ροβανιέμι, ενώ από Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί πτήσεις charter για Πράγα, Βουδαπέστη, Βασιλεία, Βιέννη και Μπρατισλάβα.

Συμπληρωματικά, αναφέρεται, ότι το χειμερινό πρόγραμμα της AEGEAN δίνει και φέτος ιδιαίτερα αυξημένες επιλογές στους επιβάτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 108 προορισμούς (31 εσωτερικού & 77 εξωτερικού) σε 45 χώρες. Το δίκτυο της AEGEAN επεκτείνεται διαρκώς σε νέους προορισμούς, όπως από την Αθήνα, στο Ντουμπάι, το Ίνσμπρουκ, τη Μπρατισλάβα και το Μπακού, καθώς και τη Βαρκελώνη από τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, για αρκετούς προορισμούς, όπως, η Φρανκφούρτη, οι Βρυξέλλες, το Μόναχο, το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Κοπεγχάγη, κ.α. έχει αυξηθεί η συχνότητα των πτήσεων.

Γιώργος Αλεξάκης #Τουρισμός #ΕΛΛΑΔΑ #Aegean
Keywords
τουρισμος, το φως, χειμερινοι προορισμοι, Πρωτοχρονιά, ιτεπ, ξεε, φως, aegean, αθηνα, θεσσαλονικη, top, βασεις, νέα, αλεξανδρουπολη, ιωαννινα, ηρακλειο, χανια, κερκυρα, βρυξέλλες, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, εκθεση γενευης, αλλαγη ωρας, ελλαδα, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, το στοιχημα, χωρες, βαρκελωνη, βερολινο, βημα, βουδαπεστη, βραζιλια, γερμανια, ισπανια, κωνσταντινουπολη, λονδινο, ντουμπαι, πηλιο, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, το βημα, φως, ωρα, aegean, αεροπλανο, αυξηση, αξιζει, αργιες, αφιξεις, εβδομαδες, βιεννη, βρυξέλλες, γεγονος, δυνατοτητα, δικτυο, ευρω, εκθεση, ερευνα, ζημια, ιδια, ιδιο, θεσσαλια, θετικο, ιτεπ, κινηση, κοπεγχαγη, κουβα, λογο, μαδριτη, μαιος, μαροκο, μικρο, μοναχο, νεα υορκη, ξεε, πραγα, σαββατο, σεζον, συγκεκριμενα, συχνοτητα, ταξιδια, ταση, τζιρος, το φως, τριτη, φρανκφουρτη, ξενια, ιδιαιτερα, κωνσταντινα, μελετη, πηγες, πληροφοριες, top, θεσεις
Τυχαία Θέματα