Μητσοτάκης: Σε τρεις άξονες το πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία

Τους τρεις άξονες για μια καλύτερη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε -μεταξύ άλλων- με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς τις σχέσεις με την Άγκυρα.

«Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων

μηνών» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας που οραματίζεται με την Τουρκία για το μέλλον, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1) στον πολιτικό διάλογο, υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. «Εκεί θα τεθούν τα βαριά ζητήματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός

2) στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

3) στη θετική ατζέντα, που αφορά στη συνεργασία στα ενεργειακά και την πολιτική προστασία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν, λέγοντας πως το κλίμα «υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μια θετική σκοπιά». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αυτό δεν σημαίνει πως λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, είπε ότι «σύντομα αναμένεται να υπάρχουν θετικά νέα για το πώς η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της Συμμαχίας». Όσο για το θέμα των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «εμάς, την Ελλάδα, μας αφορά μόνο έμμεσα το θέμα».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι προς όφελος και της Ελλάδας να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα και μίλησε για «στροφή» στην πολιτική της Τουρκίας. «Αυτό θα βοηθήσει την Άγκυρα και στην προσέγγισή της με την Ευρώπη. Φαίνεται η διάθεσή της να είναι ειλικρινής» τόνισε.

Διευκρίνισε, δε, πως «δεν ξεχνάμε τι έγινε, όμως είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι ξεκινάμε νέα σελίδα με την Τουρκία, όπου θα ζούμε ειρηνικά, χωρίς εντάσεις, έστω και αν δεν μπορούμε άμεσα να λύσουμε τη μία και βασική μας διαφορά αυτή των θαλασσίων ζωνών».

«Πρόθεσή μας είναι να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε ένα επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη με μια θετική ατζέντα» συμπλήρωσε.

«Αυτό που μας απασχολούσε πάντα, ήταν να μην χρησιμοποιούνται ΝΑΤΟϊκά όπλα εναντίον μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να φροντίζει για την άμυνά της».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕρντογάνΝΑΤΟΒίλνιους
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-se-treis-axones-i-synergasia-me-tin-tourkia.htm
Τυχαία Θέματα