Μητσοτάκης από Νέο Δελχί: Ιδιαίτερα σημαντική η στρατηγική σχέση Ελλάδας–Ινδίας

«Θα ήθελα να ξεκινήσω σήμερα και να πω ότι είναι μία στιγμή που πρέπει να αναλογιστούμε και να χαρούμε για την εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία μέσα από την ανταλλαγή ενίσχυσης των πολυετών σχέσεών μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 9η ετήσια διάσκεψη “Raisina Dialogue“.

«Το 2024 είναι ένα σημαντικό γεωστρατηγικό έτος καθώς οι μισές χώρες θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους που θα καθορίσουν το μέλλον τους. Εμείς βλέπουμε ότι πρόκειται για μια δοκιμασία της Δημοκρατίας

και όπως ανέφερα στον κ. Μόντι «είστε ένα παράδειγμα για τον κόσμο, καταδεικνύεται το πως η Δημοκρατία μπορεί να φέρει ανάπτυξη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ενώ, στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Το 2024 θα είναι το έτος της δημοκρατίας καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις».

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Ινδία σήμερα είναι μία μεγάλη χώρα που διασφαλίζει την ειρήνη και βρίσκεται στην καρδιά της G20, σημειώνοντας πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και έχουμε ακόμα πολλά να επιτύχουμε Ελλάδα και Ινδία.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία καθώς η Ελλάδα μπορεί να δράσει ως ενδιάμεσος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή. Υπήρξε πάντα λόγω της θέσης της ένα διάδρομος και σήμερα έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως το «Raisina Dialogue» είναι μια ετήσια, πολυεθνική διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί και από την έναρξή του το 2016, έχει αναδειχθεί ως το κορυφαίο συνέδριο της Ινδίας για τη γεωπολιτική και τη οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει μετατραπεί από περιφερειακή σε δημόσιο βήμα διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών ενώ έκανε λόγο για συμμαχία δύο χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες.

Μίλησε για εταιρική σχέση ανάμεσα στην παλαιότερη και τη μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου.

H ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης με την Ινδία και μιλώ για την Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για την ευρωπαϊκή πολιτική και βεβαίως αυτό θα το εφαρμόσω στον έσχατο βαθμό όσον αφορά τη χώρα μου, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν όμως έχουμε πολύ περισσότερα να πετύχουμε και η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο προς αυτό τον σκοπό.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αμοιβαία ευκαιρία και ευκαιρία στην οποία η Ελλάδα, δεδομένης της γεωγραφικής στρατηγικής και πολιτιστικής της εγγύτητας, μπορεί να δράσει ως ενδιάμεσος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη και ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και την Ινδία».

Μπορούμε όχι μόνο να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, αλλά να δώσουμε και στον κόσμο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι δυο χώρες ανακαλύπτουν και πάλι τον εαυτό τους και η μία την άλλη και μέσα από τη συνεργασία και τον διάλογο έχουμε πολλά να κερδίσουμε, σημείωσε.

#Μητσοτακης #Νέο_Δελχί #δημοκρατία #Μέση_Ανατολή #RAISINA_DIALOGUE
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-apo-neo-delchi-idiaitera-simantiki-i-stratigiki-schesi-elladasindias.htm
Τυχαία Θέματα