Bρετανία: Aπέτυχε η εκτόξευση του πυρηνικού πυραύλου Trident

Μια δοκιμή πυρηνικού πυραύλου, που επιχείρησε η Βρετανία, απέτυχε και ο πύραυλος Trident συνετρίβη στη θάλασσα κοντά στο υποβρύχιο που τον εκτόξευσε. Πρόκειται για μια ακόμα ντροπιαστική πτώση, μετά την αποτυχία της τελευταίας δοκιμαστικής εκτόξευσης πριν από οκτώ χρόνια!

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε χθες (21/1) ότι σημειώθηκε «μια ανωμαλία» κατά την τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Trident II, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου στα ανοιχτά της Φλόριντα, γράφουν οι Financial Τimes. «Είμαστε βέβαιοι ότι η ανωμαλία αφορούσε

συγκεκριμένο γεγονός και επομένως, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην αξιοπιστία των ευρύτερων συστημάτων πυραύλων Trident και του αποθέματος», σημείωσε, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Άμυνας.

Το πλήρωμα του υποβρυχίου είχε μόλις εκτελέσει τις ασκήσεις του και ο πύραυλος Trident II, ο οποίος ήταν οπλισμένος με εικονικές κεφαλές, εκτοξεύτηκε στον αέρα, αξιοποιώντας συμπιεσμένο αέριο στους σωλήνες εκτόξευσης. Οι ενισχυτές πρώτου σταδίου του πυραύλου, όμως, δεν αναφλέγησαν και ο πύραυλος συνετρίβη στη θάλασσα.

Η Sun υποστήριξε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν η πυροδότηση είχε γίνει κατά τη διάρκεια πραγματικής αποστολής και όχι υπό συνθήκες δοκιμής, θα ήταν επιτυχής. Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πυραυλικό σύστημα Trident είναι «ένα από τα πιο αξιόπιστα οπλικά συστήματα στον κόσμο» και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς 190 δοκιμές. Η τελευταία επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου Trident από το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε το 2012. Η αποτυχία στη δοκιμή του 2016 φέρεται να οφείλεται σε πρόβλημα με το «σύστημα απόκτησης δεδομένων», το οποίο ανάγκασε τους ελεγκτές του πυραύλου να εκτρέψουν το όπλο στον ωκεανό ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας.

Μετά από δεκαετίες περικοπών στον προϋπολογισμό, η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση. Πρόσφατη έκθεση, ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια σύγκρουση μεταξύ ανάλογων δυνάμεων θα εξαντλούσαν τις δυνατότητές τους σε «μερικούς μήνες».

#Bρετανία #ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ_ΠΥΡΑΥΛΟΣ #ΑΠΟΤΥΧΙΑ_ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ #Trident
Keywords
Αναζητήσεις
bretania-apetyche-i-ektoxefsi-tou-pyrinikou-pyravlou-trident.htm
Τυχαία Θέματα