Με την πλάτη στον τοίχο το Χ.Α.

Eπόμενη στήριξη οι 715 μονάδες. Η διαβολοβδομάδα αποτυπώνεται στο ταμπλό...Το ΧΑ τηρεί στάση αναμονής, όπως αποδεικνύεται από τον χαμηλό τζίρο, ενώ διάχυτη είναι στην επενδυτική κοινότητα η έλλειψη εμπιστοσύνης σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου αλλά και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι επόμενες στηρίξεις του ΓΔ εντοπίζονται στις 715, 690 και 650 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις βρίσκονται στις 780, 810 και 830 μονάδες. Πολυποίκιλες απειλές απορρέουν από το πολιτικό και
οικονομικό περιβάλλον το τελευταίο διάστημα, αυξάνοντας έτσι τις ήδη υψηλές συνθήκες αστάθειας στις χρηματοοικονομικές αγορές, επισημαίνει ο κ. Νίκος Ακκιζίδης, γενικός διευθυντής της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Οι χρόνοι διαβούλευσης των πολιτικών για τις αποφάσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, τόσο στο εσωτερικό των χωρών όσο και στο εξωτερικό λειτουργούν ανασταλτικά σε ό,τι αφορά τη δυναμική ανάκαμψη των ήδη πιεσμένων τιμών σε μετοχικές αξίες και εμπορεύματα. Η αδυναμία σύγκλισης απόψεων των χωρών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και την αναχρηματοδότηση των τραπεζών τους, επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές, που στην παρούσα φάση προεξοφλούν επιδείνωση της κρίσης χρέους. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος συνθηκών ύφεσης στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία θα πρέπει οι πολιτικοί να προηγούνται των αγορών. Για να γίνει αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δράσουν επιθετικά κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ειδικά στην καταλυτική ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup στις 17 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά τον γενικό δείκτη του Χρηματιστήριου Αθηνών, ο κ. Ακκιζίδης υποστηρίζει ότι η τάση παραμένει ξεκάθαρα πτωτική, ωστόσο σε απόλυτες τιμές τα περιθώρια υποχώρησης των τιμών είναι πλέον περιορισμένα. Για την εξομάλυνση των συνθηκών στην οικονομία και τα χρηματιστήρια, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από τους ηγέτες της πολιτικής σκηνής της ευρωζώνης, τέτοιες που αφενός θα σταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα αφετέρου θα αποσοβήσουν τους κινδύνους επιβράδυνσης των οικονομιών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Beta Securities, η εικόνα της αγοράς δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον θα παραμείνει περιορισμένο μέχρι να καθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ύψος του haircut. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια τεχνικής φύσεως αντίδραση. Από την πλευρά των μακροοικονομικών αναμένονται την ερχόμενη Τρίτη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, ενώ μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι επόμενες εβδομάδες του Οκτωβρίου κυρίως για το τι μέλλει γενέσθαι με το ESFS αλλά και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να περάσει τα νέα φορολογικά μέτρα, επισημαίνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

Τις ανησυχίες που υπάρχουν για την πραγματική οικονομική κατάσταση των τραπεζών τονίζει ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Χρηματιστηριακή. Π

Keywords
Τυχαία Θέματα