Λαγκάρντ: Αυξήσεις και υψηλά επιτόκια για όσο... χρειάζεται

Στάση ανάλογη του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, κράτησε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη σημερινή (25/8) ομιλία της στο Τζάκσον Χολ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνουμε ακόμα πολύ καιρό να ξεμπερδέψουμε με τις αυξήσεις επιτοκίων εξαιτίας του επίμονου πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το κόστος του δανεισμού θα ανέβει όσο ακόμα απαιτείται και τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο, μέχρι να περιοριστούν οι

πληθωριστικές πιέσεις και ο δείκτης να επανέλθει κοντά στο στόχο του 2%.

Προειδοποίησε δε, ότι οι ανάγκες για αυξημένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στα επίπεδα προσφοράς, είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν επιπλέον πληθωριστικές πιέσεις.

«Από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες και εξίσου ισχυρούς περιορισμούς στην προσφορά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.

Οι αλλαγές που έχουμε μπροστά μας πιθανά θα διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα».

Διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας παγκοσμίως

Σχολιάζοντας τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, εξήγησε ότι αυτό απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να παίξουν σταθεροποιητικό ρόλο στις οικονομίες αλλά και στη σταθερότητα των τιμών.

Όπως υπογράμμισε, «Σε αυτό το περιβάλλον, αυτό σημαίνει για την ΕΚΤ ότι θα θέσουμε τα επιτόκια σε ικανά περιοριστικά επίπεδα, για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο προκειμένου να πετύχουμε μια έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%».

«Αν και έχει υπάρξει πρόοδος, δεν έχουμε ακόμη κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού», υπενθύμισε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε και για τις προκλήσεις της εποχής, όπως την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι προκαλούν ριζικές μεταβολές στις αγορές ενέργειας, αλλά αναφέρθηκε και στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Όπως είπε κυρίως μετά την πανδημία σημειώνονται σημαντικές μεταβολές στην αγορά εργασίας και στη φύση της εργασίας.

Εργαζόμενοι που έφυγαν από τις δουλειές τους, δεν επέστρεψαν, αρκετοί εργαζόμενοι εργάζονται λιγότερες ώρες κατά μέσο όρο, ενώ υπήρξε και στροφή στην ψηφιοποίηση, όπως με την τηλεργασία, που επηρέασε την αγορά εργασίας και την σύσταση των δουλειών.

Τόνισε δε ότι «Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οπότε αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο».

Κατέληξε λέγοντας ότι η διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε μια εποχή σημαντικών μεταβολών απαιτεί, ανοιχτό μυαλό και προθυμία να προσαρμόσει κανείς σε πραγματικό χρόνο τα πλαίσια αναλύσεων ανάλογα με τις εξελίξεις.

ΛαγκαρντεπιτόκιαΤΖΑΚΣΟΝ ΧΟΛπληθωρισμόςΕΚΤ
Keywords
Αναζητήσεις
lagkarnt-afxiseis-kai-ypsila-epitokia-gia-oso-chreiazetai.htm
Τυχαία Θέματα