Εθνική Ομάδα Μπάσκετ: Με όνειρα και στόχους παρά τις -σημαντικές- απουσίες

10:00 26/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Στη «μάχη» του Μουντομπάσκετ που ξεκίνησε εχθές και θα διαρκέσει ως τις 10 Σεπτεμβρίου μπαίνει από σήμερα η Εθνική Ομάδα μπάσκετ Ανδρών. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία.

Η “επίσημη αγαπημένη” θα αντιμετωπίσει κατά σειρά την Ιορδανία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία, στο πλαίσιο του ομίλου που συμμετέχει με στόχο την πρόκριση στις νοκ

άουτ αναμετρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η καλύτερη απόδοση της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ στην διοργάνωση παραμένει η πορεία του 2006 στην Ιαπωνία, όταν η τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης “χόρεψε” συρτάκι και απέκλεισε με… “κατοστάρα” τις ΗΠΑ στον ημιτελικό πριν γνωρίσει οδυνηρή ήττα από τους Ισπανούς στον μεγάλο τελικό.

Ο πρώτος αντίπαλος της εθνικής ομάδας είναι η Ιορδανία – με την οποία αγωνίζεται σήμερα στις 11.45- και αποτελεί ίσως το πιο βατό εμπόδιο για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Οι Ασιάτες θα συμμετάσχουν για τρίτη φορά σε παγκόσμιο κύπελλο μπάσκετ, ενώ οι δύο προηγούμενες ήταν το 2010 στην Τουρκία και το 2019 στην Κίνα. Οι Ιορδανοί δίνουν μεγάλο βάρος στην πορεία που θα ακολουθήσουν στην διοργάνωση, μιας και… ξεκίνησαν προετοιμασία στις 31 Μαΐου, δηλαδή τρεις μήνες πριν τον πρώτο επίσημο αγώνα στο Μουντομπάσκετ.

Επόμενος αντίπαλος της Ελλάδας, μεθαύριο, 28 Αυγούστου, είναι οι ΗΠΑ. Η τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων έγινε πριν περίπου δέκα ημέρες, με την “team USA” να επικρατεί με 108-86 της Ελλάδας, σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας. Οι ΗΠΑ αποτελούν την ομάδα – μαζί με την πρώην Γιουγκοσλαβία – με τις περισσότερες κατακτήσεις χρυσών μεταλλίων, 5 συνολικά, ενώ, έχει και 3 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια στο τουρνουά.

Ο τελευταίος αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, για την 3η αγωνιστική των ομίλων είναι η Νέα Ζηλανδία. Οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες και στους ομίλους του Μουντομπάσκετ το 2019, με την Ελλάδα να κερδίζει 103-97 και να προκρίνεται στην φάση των “16” του παγκοσμίου κυπέλλου. Η Νέα Ζηλανδία έχει συμμετάσχει 5 φορές σε παγκόσμιο κύπελλο και έχει κατακτήσει τρεις φορές το Πρωτάθλημα Ωκεανίας.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο της Εθνικής μας ομάδας για διάκριση μόνο ως εύκολο δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν θα έχει στην διάθεσή του τον απόλυτο σταρ της «γαλανόλευκης», Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ απόντες από τη διοργάνωση θα είναι ακόμα οι Νικ Καλάθης και Κώστας Σλούκας, που αποφάσισαν να ξεκουραστούν. Τελευταίο και πιο «βαρύ» πλήγμα ο τραυματισμός του πολύτιμου Ντίνου Μήτογλου στο δάχτυλο, με τον power forward του Παναθηναϊκού να μένει εκτός διοργάνωσης -χωρίς να μπορούμε μάλιστα να τον αντικαταστήσουμε- και να περιορίζει δραματικά τις επιλογές στη ρακέτα.

Η αποστολή της Εθνικής μας είναι ένα μείγμα έμπειρων αλλά και νέων αθλητών και αποτελείται από τους: Κώστα Παπανικολάου, Θανάση Αντετοκούνμπο, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Ιωάννη Παπαπέτρου, Γιώργο Παπαγιάννη, Μιχάλη Λούντζη, Νίκο Ρογκαβόπουλο, Τόμας Γουόκαπ, Λευτέρη Μποχωρίδη, Δημήτρη Μωραΐτη και Μανώλη Χατζηδάκη.

Μπορεί οι απουσίες να είναι πολλές -και σημαντικές- ακόμα και έτσι όμως, υπάρχει πίστη ότι η δική μας “επίσημη αγαπημένη” μπορεί να διακριθεί σε άλλο ένα Μουντομπάσκετ!

Keywords
Αναζητήσεις
ethniki-omada-basket-me-oneira-kai-stochous-para-tis--simantikes--apousies.htm
Τυχαία Θέματα