Κρίσιμες ώρες για οικονομία, τράπεζες και ΧΑ - Αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά για το spread, στις 1410 μβ

(upd) Μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση Σάλλα από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη Παρασκευή, ότι η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη για τα ελληνικά πράγματα... Στις αρχές της εβδομάδας που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός καλείται να ανακοινώσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ενάρετου κύκλου...Οι αγορές
και βεβαίως οι ενασχολούμενοι περί τα χρηματιστηριακά περιμένουν από την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι στο «R», να ξεπεράσει τον εαυτό της, αφού το Μεσοπρόθεσμο κρίνεται ως η τελευταία ευκαιρία της χώρας. Οι αγορές, όπως τονίζουν στο «R» χρηματιστές περιμένουν ν' ακούσουν μέτρα ρηξικέλευθα. Σίγουρα δεν περιμένουν ν' ακούσουν κι άλλες αυξήσεις φόρων. Θέλουν διακαώς «κόντεμα' του Δημοσίου και αποκρατικοποιήσεις με όρους αγοράς.
Οι «υποψιασμένοι» θεωρούν ότι η απαξίωση στο ταμπλό του Χ.Α. μόνο τυχαία δεν είναι. Η βελτίωση πέραν του δέοντος των αποτιμήσεων, δίνει την ευκαιρία για κίσιμο θέσεων σε χαμηλά επίπεδα ενόψει αποκρατικοποιήσεων οι οποίες θα γίνουν σε ανώτερες από τις τρέχουσες τιμές. Υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών του Δημοσίου, όπως ο ΟΠΑΠ που με τη χρηματιστηριακή αξία στα 4 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή του Δημοσίου σε κεφαλαιοποίηση κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, να θεωρούνται φθηνές. Το γεγονός ότι ο Οργανισμός είναι μία μηχανή που παράγει κέρδη της τάξης των 600 εκατ. ευρώ το χρόνο πρέπει να αποτιμηθούν στο τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο για την πώληση της συμμετοχής του. Κι αν η κυβέρνηση έβγαινε να πουλήσει σήμερα τις συμμετοχές του στο Χ.Α. προσδοκώντας να αντλήσει περί τα 7 με 10 δισ. ευρώ -τόσο αποτιμάται σε κεφαλαιοποίηση η συμμετοχή του- θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη το τι εισπράττει η κάθε εταιρεία, ποια καθαρή θέση και τι ταμείο έχει, αλλά και πόσα κέρδη παράγει και δημιουργεί.
Σύμφωνα με την αγορά, η κυβέρνηση έχει αργήσει απελπιστικά στο να τρέξει τις αποκρατικοποιήσεις και πλέον η ολιγωρία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αποψίλωση των αποτιμήσεων και του ταμπλό στο σύνολό του, αν όχι σε ιστορικά χαμηλά, σίγουρα όμως, σε χαμηλά 14άρων ετών, όπως ο δείκτης (σ.σ. κλείσιμο στις 1.297 μονάδες την Παρασκευή).Παράλληλα, η Ευρώπη, όπως εξηγούν χρηματιστές, περιμένουν το σχέδιο της κυβέρνησης για να ανακοινώσουν τα πλάνα τους. Αν μείνουν ικανοποιημένοι Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ, τότε δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί το θετικό σενάριο για την Ελλάδα, αυτό της πρόσθετης παροχής βοήθειας. Από την έκθεση τη Fitch, η οποία υποβάθμισε για μία ακόμα φορά την Ελλάδα, προκύπτει το αισιόδοξο σενάριο, σχολιάζουν χρηματιστές, η Ελλάδα να βγει στις αγορές από το 2013 κι έπειτα. Που σημαίνει ότι το διάστημα της επόμενης διετίας η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει το νέο μνημόνιο κατά γράμμα, να αποτελέσει δηλαδή γόνιμη περίοδο για διαρθρωτικές αλλαγές.
Όσο για το Χ.Α., αναφέρουν, τα ξένα κεφάλαια παρακολουθούν την Ελλάδα πολύ στενά κι αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά το roadshow του Χ.Α. στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη... Προς το παρόν, η αγορά δείχνει αποκοµµένη
Keywords
Τυχαία Θέματα