Κίνδυνος να επιταχυνθούν οι ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Ούτε τα χαμηλά, ούτε οι προοπτικές, ούτε οι φθηνές αποτιμήσεις φαίνεται να συγκινούν τους επενδυτές και κυρίως τους ξένους. Το Χ.Α. βρίσκεται σε διαδικασία αποψίλωσης, κατεδάφισης και γκρεμίσματος θεμελιωδών στοιχείων, με την οικονομία να βρίσκεται στο γύψο. Το υφεσιακό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα και η αδυναμία να διαφανεί κάποια λύση όχι απλώς έχει αποθαρρύνει τους ιδιώτες, αλλά και τους μακροπρόθεσμα παραδοσιακά ξένους παίκτες,
αλλά έχουν απομακρυνθεί.Η αγορά είναι πλέον για λίγους, εκείνους που έχουν ρευστότητα, την οποία περιμένουν και δεν τη διοχετεύουν στο σύστημα. Τα ξένα funds ουσιαστικά σορτάρουν τις τιμές καικυρίως τις μετοχές εκείνες στις οποίες παρατηρείται μεγάλη εμπορευσιμότητα, που δεν είναι άλλες από τις τράπεζες από τα χαρτιά του 20άρη. Για το λόγο αυτό, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, βλέπουμε μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.
Το θέμα δεν είναι ότι οι τράπεζες "φυτοζωούν" στο ταμπλό και πως δεν υπάρχουν αγοραστές σκούπα, ακόμα σε αυτά τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τιμών. Το θέμα είναι ότι οι πωλήσεις περνούν και σε μιά σειρά από άλλες μετοχές που έχουν εμφανίσει αντιστάσεις, αλλά και λόγω των αποτελεσμάτων τους ξεχωρίζουν, όπως η ΕΧΑΕ, ο Μυτιληναίος, τα Folli Follie, τα ΕΛΠΕ (σ.σ. ανακοινώνουν αποτελέσματα), Ελλάκτωρ, αλλά και οι ΔΕΚΟ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που υποτίθεται ότι οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση.
Η επισήμανση της Emporiki Bank για τα τεκταινόμενα στην αγορά είναι ότι, ο «Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου 450 μονάδες από τα υψηλά του έτους και ακόμη δεν υπάρχει μια αξιόπιστη ένδειξη ότι έχει καταγραφεί το χαμηλό έτους. Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 1.300μ θα αυτοτροφοδοτήσει και θα επιταχύνει την ισχύουσα πτωτική τάση. Στην αντίθετη περίπτωση, κομβική η αντίσταση των 1.365μ για μεταστροφή της τάσης.
Για να εντοπίσουμε την επόμενη ισχυρή ζώνη στήριξης», αναφέρει η χρηματιστηριακή, «θα πρέπει να ανατρέξουμε στην χρονική περίοδο 1994-1997, στη ζώνη τιμών 1.210-1.160μ. Σε υψηλότερα επίπεδα εντοπίζονται ασθενείς στηρίξεις στις 1.285μ και 1.250μ.». Επίσης, «ενδεχόμενη ανοδική κίνηση, για να μην εκληφθεί ως βραχύβια ανοδική αντίδραση, πρέπει να επεκταθεί υψηλότερα των αντιστάσεων στις 1.360 -1.370 και να συνοδεύεται από αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Σε μια τέτοια εξέλιξη, ο αρχικός ανοδικός στόχος προσδιορίζεται στις 1.428μ, αλλά το σημαντικότερο σε αυτή την περίπτωση θα είναι η "ακύρωση" του πολύμηνου πτωτικού καναλιού και η "επικύρωση" της ευρύτερης περιοχής των 1.300μ, ως χαμηλότερο σημείο για τις επόμενες - τουλάχιστον - εβδομάδες. Οι αντιστάσεις βγαίνουν στις 1.345μ, 1.390μ και 1.435μ.».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, τονίζει ότι, «προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά δεν ασχολείτα µε τα θεµελιώδη, ο σκεπτικισµός της παραµένει εστιασµένος στην διαχείριση του χρέους προκαλώντας έναν παραλυτικό εθισµό στην απαξίωση και την πώληση ανεξαρτήτως ποιοτικών και ποσοτικών παραµέτρων. Η διαχει
Keywords
Τυχαία Θέματα