Κόντρα Ανδρουλάκη-Φλωρίδη στην Βουλή για το κράτος δικαίου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επικαλούμενος τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε ότι το κράτος δικαίου στη χώρα μας έχει σοβαρό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τις αντιδράσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

«Είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης για το κράτος δικαίου ότι πρέπει να προσέχουμε, είναι ανάγκη, το τι λένε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Να πω όμως

ότι στο σύνολο 46 χωρών, ο κορυφαίος θεσμός για την προστασία του κράτους δικαίου είναι το Συμβούλιο Ευρώπης

Και αυτός ο θεσμός, στον οποίο μετέχουν 46 χώρες και όλα τα κόμματα, η ηγεσία του επέλεξε ομόφωνα ένα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, τον Θοδωρή Ρουσσόπουλο.

Στην ΕΕ των 27 ανωτάτων συμβουλίων επικρατείας, αυτή η ένωση επέλεξε για την ηγεσία της το ελληνικό ΣτΕ.

Και στο κείμενο της για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, επέλεξε την Ελλάδα, που έχει υποτίθεται ελλείψεις στο κράτος δικαίου», σημείωσε ο κ. Φλωρίδης και συμπλήρωσε:

«Ας αξιολογηθεί λοιπόν, γιατί κορυφαίοι θεσμοί επιλέγουν την Ελλάδα να ηγηθεί, ας αξιολογηθεί ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει διαρκή βελτίωση του κράτους δικαίου, ο Economist, τώρα τοποθέτησε τη χώρα μας στις 20 καλύτερες δημοκρατίες, ενώ οι χειρότερες επιδόσεις ήταν την περίοδο 2016-2018, και ξέρετε ποιοι κυβερνούσαν τη χώρα τότε».

Η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη

«Έχει δίκιο ο υπουργός, πρέπει να μιλάμε για όλους τους θεσμούς. Μίλησα μόνο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω και της πρότερης ιδιότητάς μου. Είπα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Υπουργός μίλησε για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ναι, το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός ανάλογου κύρους και ανάλογης ευαισθησίας. Γι’ αυτό, τον Οκτώβριο του 2023 είχε ψήφισμα που εγκαλούσε την Ελλάδα για την χρήση του Predator. Για να τα λέτε όλα, κ. Φλωρίδη, όχι μόνο ό,τι σας συμφέρει.

Αφού θέλετε να τα ακούσετε ωμά, θα τα ακούσετε.

Αναρωτιούνται, επίσης, στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί από τόσα κρούσματα στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, στον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, μόνο εγώ προσέφυγα στη δικαιοσύνη. Τι είναι οι υπόλοιποι; Δεν έχουν ευαισθησίες; Τι είναι αυτό που κρατά πολλούς υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, από το να μην πάνε στην ελληνική και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη; Αυτό είναι το ερώτημα.

Κλείνοντας, σας ρώτησα στην ομιλία μου κάτι και δεν απαντήσατε. Σας ξαναρωτώ: Γιατί αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου, κ. Φλωρίδη;»

#Βουλή #Ανδρουλάκης #Φλωρίδης #κράτος_δικαίου #υπουργός_Δικαιοσύνης #Πασοκ
Keywords
Αναζητήσεις
kontra-androulaki-floridi-stin-vouli-gia-to-kratos-dikaiou.htm
Τυχαία Θέματα