«Κομβική» επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου τη Μόσχα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κύριο αντικείμενο της επίσκεψης αποτελεί η δημιουργία ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, προειδοποιούν πως η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία.

«Ο κύριος λόγος του ταξιδιού του είναι να αυξηθεί ο ρόλος του Πεκίνου στη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος» επισημαίνει σε δημοσίευμα της η ρωσική

εφημερίδα Kommersant, αναφερόμενη στην επίσκεψη του Wang Yi.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Wang Wenbin υποστήριξε πως η Κίνα δεν αποδέχεται την κριτική των ΗΠΑ για τις σινο-ρωσικές σχέσεις και ζητά από τις ΗΠΑ να προσεγγίσουν το πρόβλημα της Ουκρανίας με υπεύθυνο τρόπο και να αλλάξουν τη στάση τους.

«Ποτέ δεν θεωρήσαμε κατάλληλες τις επικριτικές δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις σινο-ρωσικές σχέσεις. Η Ουάσινγκτον μας ασκεί πίεση. Δεν το δεχόμαστε» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως το Πεκίνο δεν θα δεχθεί ποτέ οι ΗΠΑ να τις κουνούν το δάκτυλο όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

«Η συνολική στρατηγική συνεργασίας της Κίνας βασίζεται στη μη αντιπαράθεση και στη μη στόχευση τρίτων, η οποία εμπίπτει στην κυριαρχία δύο ανεξάρτητων χωρών» τόνισε ο Wenbin.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται μετά τη φετινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου στην οποία φάνηκε όλοι να συμφωνούν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει διάρκεια.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από την κοινότητα της υπερατλαντικής άμυνας προσπάθησαν να ανταποκριθούν στην απέραντα αυξημένη ζήτηση για πυρομαχικά και όπλα που συνεπάγεται μια τόσο μακρά σύγκρουση.

Συζήτησαν επίσης για το πώς να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, πώς να πείσουν τον παγκόσμιο νότο να αγκαλιάσει την υπόθεση της Ουκρανίας και φυσικά να "διαβάσουν" τις προθέσεις της Κίνας.

Αυτά τα ερωτήματα περνούν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα (20/2) στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητήσουν μια πρόταση για την αγορά πυρομαχικών ώστε να εξασφαλιστεί η εξαιρετικά αναγκαία δύναμη πυρός για την Ουκρανία.

ΚίναΡωσίαΗΠΑπόλεμοςΟυκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα