Μπλίνκεν: Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση των F16 στην Τουρκία, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα.

Η συμφωνία για την πώληση των F16 είναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Μπλίνκεν. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «δεν έχω να σας ανακοινώσω ένα συγκεκριμένο

χρονοδιάγραμμα για τα F16. Είμαι σε επαφή με το Κογκρέσο».

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τα θετικά βήματα που κάνει η Τουρκία για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Αρμενία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε κάθε θέμα, αλλά είναι μία σχέση που έχει αντέξει στις δυσκολίες.

Η Ουάσιγκτον θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρόνο χρειαστεί» μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε επίσης.

Για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Μπλίνεκν είπε ότι δεν πρόκειται για διμέρες ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα να ξεμπλοκάρει γρήγορα η διαδικασία.

«Υποστηρίζουμε την ένταξή τους το συντομότερο δυνατον» είπε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Επίσκεψη στην Αθήνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά την Άγκυρα ταξιδεύει στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη (19:30), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προάσπιση της δημοκρατίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

ΜπλίνκενΗΠΑΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα