Κίνα: Μεγάλο λάθος να διακόψει τους δεσμούς μας η Αργεντινή

Την Τρίτη, η Κίνα απηύθυνε προειδοποίηση προς την Αργεντινή ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος εξωτερικής πολιτικής» για το Μπουένος Άιρες να διακόψει τους δεσμούς με τη χώρα, λίγο μετά τη νίκη του φιλελεύθερου Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Ο Μιλέι, ο οποίος, την Κυριακή, κέρδισε με διαφορά έναντι στον περονιστή υπουργό Οικονομίας Σέρχιο Μάσσα, είχε ασκήσει έντονη κριτική στην Κίνα κατά την προεκλογική του εκστρατεία και δεσμεύτηκε να παγώσει τις σχέσεις

με τη χώρα, παρά το γεγονός πως αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Αργεντινής.

Ο νέος πρόεδρος, η θητεία του οποίου ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι η Αργεντινή θα πάψει να συνεργάζεται με «κομμουνιστικά» καθεστώτα και πως ο λαός της Κίνας «δεν είναι ελεύθερος», ενώ φέρεται να παρομοίασε την κυβέρνηση του Πεκίνου με «δολοφόνο».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, την Τρίτη, δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν παρουσιάσει «υγιή δυναμική», προσθέτοντας ότι το Πεκίνο «είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Αργεντινή για να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας σε σταθερή πορεία».

«Καμία χώρα δε θα μπορούσε να αποχωρήσει από τις διπλωματικές σχέσεις και να συνεχίσει να συμμετέχει στο εμπόριο και τη συνεργασία», συμπλήρωσε ο Μάο Νινγκ, ενώ τόνισε ότι «Θα ήταν τεράστιο λάθος εξωτερικής πολιτικής για την Αργεντινή να διακόψει τους δεσμούς της με μεγάλες χώρες όπως η Κίνα ή η Βραζιλία. Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Αργεντινής. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αργεντινής εκτιμά τις σχέσεις της με την Κίνα, ιδίως τους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών».

Προοπτικές συνεργασίας

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, RIA Novosti, η Νταϊάνα Μοντίνο, οικονομολόγος που αναμένεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μιλέι, τη Δευτέρα είχε αναφέρει ότι η Αργεντινή θα σταματήσει να έχει σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Κίνας, απαντώντας στο αν η Αργεντινή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές με τους κύριους εμπορικούς της εταίρους. Σχετικά με τα σχόλια της Μοντίνο, ο Κινέζος Μάο Νινγκ δήλωσε πως «Η οικονομική συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο χωρών μας σημαίνει ότι υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας».

Οι απόψεις της επερχόμενης κυβέρνησης της Αργεντινής για την Κίνα φαίνεται να αντανακλούν μια έντονη αλλαγή σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντεζ, καθώς ο Φερνάντεζ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο, τον περασμένο μήνα, περιέγραψε την Κίνα ως «αληθινό φίλο».

#Κίνα #Αργεντινή #διμερείς_σχέσεις #Εμπόριο #ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ #ΜΙΛΕΙ
Keywords
Αναζητήσεις
kina-megalo-lathos-na-diakopsei-tous-desmous-mas-i-argentini.htm
Τυχαία Θέματα