Coffee Island: Το «χαρμάνι» επενδύσεων και κινήσεων, που της επιτρέπει να διατηρεί τα μερίδια της

Η στρατηγική απόφαση στήριξης συνεργατών και εδραίωσης μεριδίων, ο συστημικός τζίρος των 135 εκατ. ευρώ, οι πολύπλευρες επενδύσεις, τα 480 καταστήματα και οι 1260 προμηθευτές.

Στα 34,7 εκατ. ευρώ κυμάνθηκε ο κύκλος εργασιών της Coffee Island (ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ Α.Ε.) το 2022 υποχωρώντας κατά 5,7% λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην αγορά, ενώ πιέσεις γνώρισε και η κερδοφορία. Συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,95 εκατ. ευρώ υποχωρώντας κατά 46,43% ενώ κατά 47,93% μειώθηκαν τα

κέρδη μετά από φόρους που ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ. H εταιρεία πάντως σημειώνει στην οικονομική της έκθεση για την χρήση 2022 πως «κατόρθωσε, παρά την υψηλότατη εντατικοποίηση του ανταγωνισμού σε όλα τα πεδία & κανάλια πώλησης, να διατηρήσει τα ήδη εξαιρετικά υψηλά μερίδια που κατείχε στην αγορά».

Στόχος η στήριξη συνεργατών και η διατήρηση των μεριδίων

Η εταιρεία αναφέρει επίσης πως στον κύκλο εργασιών και στα αποτελέσματα του 2022 αποτυπώνεται και η κύρια στρατηγική απόφαση της εταιρείας που ήταν αφενός η βελτίωση της μικτής κερδοφορίας των συνεργατών – καταστημάτων του δικτύου με στόχο την αντοχή τους στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και αφετέρου η διατήρηση ελκυστικών τιμοκαταλόγων προς τον τελικό καταναλωτή με στόχο τη διατήρηση των ηγετικών μεριδίων στην αγορά.

Συγκεκριμένα το σχέδιο της εταιρείας περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τις εξής δράσεις:

Απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων στο κόστος τωνπροϊόντων αλλά κυρίως των εμπορευσίμων προς το δίκτυο. Προωθητικές ενέργειες πωλήσεων προς τον τελικό καταναλωτή, το κόστος των οποίων κάλυψε κατά το μεγαλύτερο μέρος η εταιρία. Αξιοποιώντας τη διαπραγματευτική δύναμη του Direct Trade και τις μακροχρόνιες σχέσεις με φάρμες καφέ σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία κατόρθωσε παρά τις δυσκολίες και ανακατατάξεις στην αλυσίδα της διακίνησης, που επέβαλε η πανδημία, να προμηθευτεί το σύνολο των αναγκαίων ποσοτήτων α’ υλών, άριστης ποιότητας, σε τιμές που ικανοποιούσαν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Η ολοκλήρωση των επενδύσεων της εταιρείας, σε υπερσύγχρονες δομές αποθήκευσης και διακίνησης και παράλληλα με την ένταση λειτουργίας εντός των εγκαταστάσεών της, της εγκεκριμένης φορολογικής αποθήκης, η εταιρεία πέτυχε τον περιορισμό των κοστολογίων που αφορούν στις δαπάνες Logistics, τόσο των αγορών της (από το εσωτερικό & το εξωτερικό), όσο και των υλικών προς τα καταστήματα της αλυσίδας της.

Στα 36 εκατ. φέτος τζίρος – Σημαντικό το κομμάτι του retail

Φέτος, ο τζίρος της εταιρείας εκτιμάται πως θα κλείσει περί τα 36 εκατ ευρώ. Περίπου 7% αναμένεται να προέρχεται από το κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων με την Coffee Island να διαθέτει παρουσία στις αλυσίδες Σκλαβενίτης, Θανόπουλος, MyMarket και ΑΒ Βασιλόπουλος καθώς και στο δίκτυο του ΕΛΟΜΑΣ. «Εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας και της τάσης στην κατανάλωση που αυτή επέφερε και για το 2022 ευνοήθηκε η στρατηγική της εταιρείας να επενδύσει περισσότερο σε συσκευασμένους καφέδες, και να αποκτήσει εμπορικά νέες δυνατότητες, όπως η ευκολία πώλησης, μεταφοράς και προφύλαξης του προϊόντος και η μέγιστη ικανοποίηση κάθε καταναλωτή που προτιμά τα προϊόντα της εταιρείας. Με την επιλογή αυτή αυξήθηκαν τα μερίδια πώλησης συσκευασμένου καφέ» σημειώνεται στην οικονομική έκθεση του 2022. Επίσης ορίζει ως ειδικό τακτικό στόχο ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, την μεγέθυνση της παρουσίας μέρους της γκάμας προϊόντων της εταιρειας στο οργανωμένο λιανεμπόριο

135 εκατ. ευρώ συστημικός τζίρος – Δυναμική παρουσία στο εξωτερικό

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο τζίρος των 34,7 εκατ. ευρώ της εταιρείας δεν είναι ο τζίρος που πραγματοποιούν τα 480 καταστήματα που τροφοδοτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως απο το σύνολο των 480 καταστημάτων, προκύπτει περίπου 135 εκατ. «συστημικός τζίρος και ταυτόχρονα δημιουργούνται για τις τοπικές κοινωνίες συνολικά πάνω από 3.700 μόνιμες θέσεις εργασίας. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία συνεχίζει, βάσει της στρατηγικής της, να μη χρεώνει αμοιβές δικαιοχρησίας (royalties) στους συνεργάτες επιχειρηματίες, προσπαθώντας να αναπτύξει περισσότερο το εμπορικό σήμα Coffee Island.

Ο όγκος εργασιών της εταιρίας προέρχεται κατά 94% από την Ελλάδα, που παραμένει ο φυσικός χώρος έμφασης και ανάπτυξης εργασιών της και κατά περίπου 6% από τις αγορές του εξωτερικού. H αλυσίδα, πάντως διαθέτει 55 σημεία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο , Καναδά, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελβετία καθώς και στις νέες αγορές της της Ρουμανίας και της Αιγύπτου.

1260 προμηθευτές με τζίρο 25,81 εκατ ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως η Coffee Island απασχολεί 220 εργαζόμενους, συνεργάζεται με 513 επιχειρηματίες μέσω συστήματος δικαιόχρησης, ενώ στο δίκτυό της εργάζονται πάνω από 3.500 εκπαιδευμένοι barista και διανομείς. To 2022 οι Ελληνικές εταιρείες που την προμήθευσαν με προϊόντα και υπηρεσίες ξεπέρασαν τις 1100 ενώ οι διεθνείς προμηθευτές ήταν πάνω από 160. Συνολικά το 2022 η εταιρεία έδωσε σε όλους αυτούς τους προμηθευτές τζίρο εργασιών της τάξεως των 25,81 εκατ. Ευρώ.

Συνεχίζει την δυναμική επενδυτική δραστηριότητα

Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 11,1 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024 (8,4 εκατ. από την εταιρεία) ενώ έχει αναπτύξει συνεργασία με 25 φάρμες που προμηθεύουν το 87% της συνολικής παραγωγής, η οποία βρίσκεται σε Κεντρική και Λατινική Αμερική, Αφρική, Ινδία, Βιετνάμ, Βόρεια Αυστραλία και Ινδονησία.

Στον τομέα των νέων επενδύσεων μετά την ένταξη φακέλου που υπέβαλλε για την χρηματοδότηση επένδυσής της ύψους 2,77 εκ € μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου , προχώρησε μέχρι το τέλος του 2022 σε υλοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 940 χιλ €. Για το τρέχον έτος 2023 το ποσό αυτό έχει μέχρι τώρα φθάσει στα 1,36 εκ. € καλύπτοντας το 49% του συνολικού έργου, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια χρηματοδοτική υποστήριξη για αυτό. Αναλυτικά:

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν επέκταση, τεχνολογική αναβάθμιση, εισαγωγή αυτοματισμών στις μονάδες παραγωγής καφέ καθώς και εκσυγχρονισμό όλων των παραγωγικών δομών για να εξυπηρετούνται οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του δικτύου και των άλλων καναλιών πώλησης των προϊόντων Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον εκσυγχρονισμό των αποθηκών που σήμερα φυλάσσονται επαρκείς ποσότητες πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Επιπλέον χώροι αποθήκευσης κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξουν και για το λόγο αυτό στο 2022 η εταιρεία προχώρησε στην επέκταση του συμβολαίου μίσθωσης ,αυξάνοντας το συνολικό χώρο αποθήκευσης . Ο στόχος των επενδύσεων είναι αφενός να εξασφαλιστεί και διατηρηθεί η βέλτιστη ποιότητα προϊόντων τρόφιμου και αφετέρου να κρατηθεί συνολικά το κόστος παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα, εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα στη λειτουργία των επιχειρήσεων του δικτύου franchising.

H εταιρεία έκανε επενδύσεις σε απαραίτητο υλικοτεχνικό και software εξοπλισμό ενώ συνέχισε τις επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικών της ψηφιακών καναλιών πώλησης. Το συνολικό κόστος αυτών στην χρήση του 2022 ανήλθε σε 369 χιλ €. Για το 2023 η εταιρεία συνεχίζει την ίδια πολιτική επενδύσεων, έχοντας καταβάλει ήδη στο πρώτο οκτάμηνο συνολικό ποσό 225 χιλ €. Αξίζει να αναφερθεί πως οι επενδύσεις σε εξοπλισμό πληροφορικής και δικτύων, σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, συστήματα τηλεδιασκέψεων και στην ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων στα τελευταία 5 χρόνια συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 1,65 εκατ. €.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία απέδωσε για το 2022 στο Ελληνικό Δημόσιο συνολικά για φόρους (εισοδήματος, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κλπ) και ασφαλιστικές εισφορές το ποσό των 5,6 εκ €. Παράλληλα επένδυσε σταθερά στα θέματα εργαζομένων (μισθοδοσία, κοινωνική ασφάλιση, διάφορες οικειοθελείς παροχές, φαγητά, κουπόνια και εκπαίδευση) το ποσό των 6,18 εκατ. €.

Το δάνειο του 1,5 εκατ. ευρώ και η διεθνής διάκριση

Η εταιρεία εντός του 2023 σύναψε δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ με σκοπό την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής της δραστηριότητας ενώ κατάφερε να παραμείνει για 8η συνεχή χρονιά στη λίστα με τις 10 καλύτερες αλυσίδες καφεστίασης σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή. Συγκεκριμένα βρέθηκε στην 7η θέση στη γενική κατάταξη της λίστας του Food Service Europe & Middle East, την πιο καταξιωμένη πλατφόρμα για την εστίαση σε Ευρώπη & Μ. Ανατολή.

Keywords
Αναζητήσεις
coffee-island-to-charmani-ependyseon-kai-kiniseon-pou-tis-epitrepei-na-diatirei-ta-meridia-tis.htm
Τυχαία Θέματα