Ιταλία: Συρρίκνωση της οικονομίας 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία την Τρίτη (31/1), μια ελαφρώς μικρότερη συρρίκνωση από την αναμενόμενη, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί φόβους για ύφεση.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τέταρτου τριμήνου στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,7%, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT.

Έρευνα του Reuters με 23 αναλυτές είχε προβλέψει

τριμηνιαία πτώση 0,2% και άνοδο 1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Για ολόκληρο το προηγούμενο έτος, η αύξηση του ΑΕΠ, προσαρμοσμένη στον αριθμό των εργάσιμων ημερών, ανήλθε στο 3,9%.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι προοπτικές έχουν «θολώσει» από τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος, που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έχουν υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, έχουν περιορίσει τις επενδύσεις και έπληξαν τη δύναμη των οικογενειών.

Η Ρώμη προβλέπει επίσημα ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος μόλις 0,6% φέτος.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2023, θέτοντας τη χώρα σε ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.

Η ISTAT ανέφερε ότι το τέταρτο τρίμηνο σημειώθηκε μείωση της εγχώριας ζήτησης, η οποία αντιστάθμισε αρνητικά τη θετική συμβολή των εμπορικών ροών.

Η βιομηχανία και η γεωργία υποχώρησαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ οι υπηρεσίες αυξήθηκαν.

Η ISTAT επιβεβαίωσε τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για το τρίτο τρίμηνο, αλλά αναθεώρησε την ετήσια ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στο 2,7% από 2,6% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

ΙταλίαΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΕΠIstat
Keywords
Τυχαία Θέματα