Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία-Αγώνας δρόμου για τους εγκλωβισμένους στην Ταϊβάν

09:04 4/4/2024 - Πηγή: Reporter

Υποθαλάσσιος σεισμός ισχύος 6 βαθμών, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA), σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των ακτών του νομού Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, πάντως δεν θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί τσουνάμι.

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, από τον ισχυρό σεισμό, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές μέχρι στιγμής, ενώ η TEPCO,

ο φορέας εκμετάλλευσης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε ότι «δεν έχουν εντοπιστεί ανωμαλίες» στο εργοστάσιο ή σε άλλα στην περιοχή.

Η Ιαπωνία, μια από τις πιο ενεργές τεκτονικά χώρες στον κόσμο, έχει αυστηρά πρότυπα δόμησης, σχεδιασμένα να διασφαλίζουν ότι οι κατασκευές μπορούν να αντέξουν ακόμη και τους πιο ισχυρούς σεισμούς. Το αρχιπέλαγος, όπου ζουν περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι, βιώνει περίπου 1.500 δονήσεις κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ήπιες.

Ο νέος αυτός σεισμός, που έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Τόκιο, σημειώθηκε την επομένη της πολύ ισχυρής υποθαλάσσιας σεισμικής δόνησης (>7 βαθμών) κοντά στην Ταϊβάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννιά ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στη νήσο, ενώ άλλοι περίπου 50 εξακολουθούν να αγνοούνται και έχουν καταγραφεί εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία ήταν ένας τεράστιος υποθαλάσσιος σεισμός 9,0 Ρίχτερ τον Μάρτιο του 2011 στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας, που προκάλεσε τσουνάμι που άφησε περίπου 18.500 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Η εικόνα στην Ταϊβάν

Ένα ελικόπτερο έσωσε έξι ανθρακωρύχους από ένα λατομείο της Ταϊβάν την Πέμπτη, καθώς οι διασώστες εργάζονταν για να απελευθερώσουν δεκάδες ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε σήραγγες αυτοκινητοδρόμων μετά τον μεγαλύτερο σεισμό του νησιού εδώ και 25 χρόνια.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν από τον σεισμό, αλλά οι αυστηροί οικοδομικοί κανονισμοί και η ευρεία ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καταστροφές φαίνεται ότι απέτρεψαν μια μεγάλη καταστροφή στο νησί.

Σύμφωνα με το AFP, δεκάδες κάτοικοι της χειρότερα πληγείσας πόλης πέρασαν τη νύχτα σε εξωτερικούς χώρους παρά σε διαμερίσματα που εξακολουθούν να ταρακουνιούνται από τους μετασεισμούς και μια τεράστια επιχείρηση μηχανικών ήταν σε εξέλιξη για να διορθωθούν οι κατεστραμμένοι δρόμοι και να στηριχθούν τα κτίρια που γέρνουν.

Το νησί έχει ταρακουνηθεί από πάνω από 300 ισχυρούς μετασεισμούς και η κυβέρνηση προειδοποίησε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί για κατολισθήσεις ή καταρρεύσεις βράχων, αν επιχειρήσουν να πάνε στην ύπαιθρο για το Qingming, μια διήμερη δημόσια αργία που ξεκίνησε την Πέμπτη.

Τα τελευταία στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας καταστροφών ανέφεραν ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.050 τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Οι αρχές είχαν έρθει σε επαφή με 101 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε σήραγγες ή αποκομμένες περιοχές, αλλά είχαν χάσει την επαφή με άλλους 46 αν και πιστεύεται ότι είναι ασφαλείς.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, “παρακολουθεί με προσοχή” τον σεισμό και “είναι πρόθυμη να παράσχει βοήθεια για την ανακούφιση από τις καταστροφές“, ανέφερε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν “οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια“.

#σεισμικές_δονήσεις #ΑΣΙΑ #Εγκλωβισμένοι #ΝΕΚΡΟΙ #ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Keywords
Αναζητήσεις
ischyros-seismos-stin-iaponia-agonas-dromou-gia-tous-egklovismenous-stin-taivan.htm
Τυχαία Θέματα