ΗΠΑ: Σε χαμηλά επίπεδα η ανεργία- «Ανεβαίνει» η οικονομία

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε ελαφρώς στις 210.000 και συνέχισε να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε μια ένδειξη δύναμης για την οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν οριακά κατά 2.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου, στις 210.000 αιτήσεις, περίπου όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών για 212.000.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις κυμαίνονται σταθερά σε εύρος 200.000 με 213.000

από τον Φεβρουάριο, καθώς οι περισσότεροι εργοδότες διατηρούν πλέον το δυναμικό τους μετά το κύμα απολύσεων σε εταιρείες κολοσσούς στην αρχή του έτους.

Κατά τα άλλα, ο αριθμός των ατόμων συνέχισαν να λαμβάνουν επίδομα μετά από μία εβδομάδα, μία αντιπροσωπευτική ένδειξη των προσλήψεων, αυξήθηκε κατά 24.000 σε 1,819 εκατομμύρια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Μαρτίου. Εκπληκτικά ανθεκτική η αμερικανική οικονομία

Η τελική μέτρηση για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε σε 3,4% ετησίως, αντανακλώντας μια εκπληκτικά ανθεκτική αμερικανική οικονομία, με στήριξη και από την άνοδο των καταναλωτικών δαπανών.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, προηγουμένως η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είχε επεκταθεί με ρυθμό 3,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. Το ποσοστό είναι προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας προβλέπεται να μειωθεί στο ακόμη υγιές 2% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) -που είναι και η προτιμώμενη μέτρηση πληθωρισμού για τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ- ενισχύθηκε κατά 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,3%.

#ΗΠΑ #Ανεργία #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #εργαζόμενοι
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-se-chamila-epipeda-i-anergia--anevainei-i-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα