ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 339 χιλιάδες οι θέσεις εργασίας τον Μάιο

16:11 2/6/2023 - Πηγή: Reporter

Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Μάιο, με τις μισθοδοσίες να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο, ανέφερε την Παρασκευή (2/6) το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 339.000 τον περασμένο μήνα, περισσότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 190.000 νέες θέσεις.

Παράλληλα, η σημερινή αύξηση σηματοδοτεί τον 29ο συνεχόμενο μήνα ανοδικής

πορείας των θέσεων εργασίας. Φαίνεται πως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ δύσκολα θα "κατεβάσει" ρυθμό, κάτι που αποτελεί αρνητική εξέλιξη καθώς δίνει "πάτημα" στην κεντρική τράπεζα της χώρας (Fed) να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, "εκβιάζοντας" μία πιθανή ύφεση.

Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Μάιο στο 3,7% έναντι της εκτίμησης για 3,5%, ακριβώς πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, παρόλο που το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε αμετάβλητο. Το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2022.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, που αποτελούν βασικό δείκτη για τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, κάτι που ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,3%, δηλαδή 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από την εκτίμηση. Ο μέσος όρος εργασίας σε εβδομαδιαία βάση μειώθηκε κατά 0,1 ώρα στις 34,3 ώρες.

αμερικανική οικονομίααγορά εργασίαςνέες θέσεις εργασίαςΑνεργία
Keywords
Τυχαία Θέματα