Η αγορά θεωρεί τετελεσμένο γεγονός την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Κανείς δεν πιστεύει την επίσημη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης

(upd) Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αγγίζουν (και πάλι) επίπεδα ρεκόρ, παρά τις διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας. Είναι ξεκάθαρο. Οι αγορές πλέον αποτιμούν μία εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα να υπάρξει σύντομα το περίφημο greek restructuring και σύμφωνα με τους traders, εάν η αυξημένη τρέχουσα συχνότητα των ειδήσεων και των τίτλων στα διεθνή ΜΜΕ
γύρω από το ελληνικό haircut, κερδίσει κι άλλο momentum, τότε θα ανανεώσει τις πίεσεις και στην υπόλοιπη περιφέρεια και θα γονατίσει περισσότερο από ποτε, τα κρατικά τους ομόλογα.Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου και να ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσπάθεια. «Η θέση μας είναι ότι προχωράμε με το πρόγραμμα», δήλωσε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση αποκλείει μια αναδιάρθρωση χρέους. «Αποδείχθηκε δύσκολο να υλοποιηθούν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε.Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αποδείχθηκε μεγαλύτερο σε διάρκεια και δυσκολότερο και σημείωσε πως απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ανάταξη της οικονομίας. «Θέλουμε περισσότερο χρόνο. Όχι όσον αφορά ένα νέο πρόγραμμα, αλλά για να πείσουμε», δήλωσε.Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο υπουργός έκανε λόγο για «πρωτοφανή δημοσιονομική προσπάθεια».Ο υπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2011 και θα ανακάμψει περαιτέρω το 2012, ωστόσο υπογράμμισε πως εν μέσω ύφεσης ο κόσμος δεν βλέπει την έξοδο και υπάρχει μια ευρύτερη αίσθηση ματαιότητας. Smaghi: Αναδιάρθρωση σημαίνει καταστροφή για την ΕλλάδαΟ Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνει τη διαφορά και τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ξένων αναλυτών και επενδυτών έχει ήδη προεξοφλήσει αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι μόλις χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόϊμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης για τη χώρα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη του στην ιταλική Il Sole ο Smaghi τονίζει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τότε θα μιλάμε για καταστροφή, καθώς η παραπάνω κίνηση θα συντρίψει τις τράπεζες και την οικονομία της χώρας.
«Σύμφωνα με τη ανάλυσή μας, αναδιάρθρωση χρεών θα οδηγήσει σε πτώχευση μεγάλο τμήμα του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας» δήλωσε ο Bini Smaghiκαι συμπλήρωσε «η ελληνική οικονομία θα γονατίσει με καταστροφικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και την διατήρηση της δημοκρατίας σε αυτή την χώρα»
«Τέλος, είναι θέμα της Ελλάδας να αποφασίσει τον δρόμο που θα προχωρήσει, δεδομένου ότι θα υποφέρει τις χειρότερες επιπτώσεις. Και οι άλλες χώρες όμως, θα πρέπει να μην την ωθούν προς την καταστροφή».
Keywords
Τυχαία Θέματα