Η SeedBlink «ποντάρει» στο επενδυτικό κοινό της ελληνικής αγοράς

Την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα δείχνει η μεγαλύτερη κοινότητα επενδυτών στις τεχνολογικές startups της Ευρώπης, SeedBlink, καθώς η εγχώρια αγορά έχει ωριμάσει και μπορεί να κάνει το επόμενο «βήμα» σε αυτό τον γεμάτο προσδοκίες κλάδο.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα συνεπένδυσης για τεχνολογικές startups και scale-ups, με έδρα τη Ρουμανία, έχει επεκταθεί στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο με στόχο όχι απλώς να πετύχει, αλλά να ευδοκιμήσει σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Όπως ανέφεραν ο Chief Business Officer της SeedBlink, Laurentiu Ghenciu και ο Country Director της SeedBlink στην Ελλάδα, Γιώργος Πλατάνας, «η ελληνική αγορά είναι μια αγορά που εξελίσσεται». Σύμφωνα με τους ίδιους, στη χώρα δημιουργούνται πολλά υποσχόμενες εταιρείες, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αρκετά «διαβασμένοι» ως προς τις επόμενες κινήσεις τους.

Προσπαθώντας να λύσει τα «χέρια» των επενδυτών, η SeedBlink δίνει τη δυνατότητα σε ηγέτες της τεχνολογικής και επιχειρηματικής κοινότητας να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες. Βασικό συστατικό αποτελούν οι συνεπενδύσεις και χρηματοδοτήσεις μαζί με ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο επιχειρηματικών angels, οικογενειακών γραφείων (family offices) και VC (Venture Capital) για την στήριξη εταιρειών σε όλα τα στάδια, υποστηρίζοντας γύρους χρηματοδότησης με την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την ομάδα τους.

Η επιτυχία σε αριθμούς

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της εξειδικευμένης τεχνολογικής πλατφόρμας επιχειρηματικών επενδύσεων, πιστεύει στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχουν όλες οι καθετοποιήσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία, καθώς και στον εξαιρετικό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν τα επόμενα χρόνια στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Παίζοντας κρίσιμο ρόλο στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα νεοσύστατων επιχειρήσεων, η SeedBlink επιταχύνει την ανάπτυξη μιας κορυφαίας κοινότητας επενδυτών και startups τεχνολογίας υψηλού δυναμικού.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας της, η πλατφόρμα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους από 68.900 επενδυτές από 78 εκπροσωπούμενες χώρες, οι οποίοι έχουν επενδύσει συνολικά σε 258 startups με όγκο χρηματοδότησης συνολικού ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Η SeedBlink εξασφαλίζει για τους πελάτες της συνεπενδύσεις από 100.000 ευρώ έως και 5 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 200 VC και επιχειρηματικοί «άγγελοι» στο δίκτυό της ενεργούν ως κύριοι επενδυτές, επενδυτικοί εταίροι και υποστηρίζουν την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος.

Το γραφείο της SeedBlink στην Ελλάδα άνοιξε τον Ιούνιο του 2022 και μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο συνέβαλε στο 4,4% των σχετικών χρηματοδοτήσεων στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη κινητοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας κεφάλαια συνολικού ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές εταιρείες, με περίπου 400 επενδυτές να έχουν εγγραφεί. Έως το τέλος του 2022 εντάχθηκαν στην πλατφόρμα 7 ελληνικές εταιρείες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της SeedBlink το μέσο ποσό επένδυσης που παρατηρήθηκε εντός της πλατφόρμας ανέρχεται σε περίπου 5.500 ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό επένδυσης να είναι τα 75.000 ευρώ.

«Κλειδί» η δευτερογενής αγορά

Η πλατφόρμα υπολογίζει στη συνεργασία με family offices, προσφέροντας πλήρη διαφάνεια και αμεσότητα στις συναλλαγές των επενδυτών. Πυλώνας ανάπτυξης της SeedBlink αποτελεί η ρευστότητα, γι’ αυτό και «χτίζει» στη δευτερογενή αγορά. Ειδικότερα, εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σε φαινόμενα ρευστοποίησης μέσω της δευτερογενούς αγοράς, όπου οι επενδυτές έχουν τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων. Μέσω της πλατφόρμας της SeedBlink, η δυσπρόσιτη ρευστότητα είναι πλέον διαθέσιμη με ένα κλικ, ενώ μετά την επένδυση οι εκάστοτε επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τους με αποκλειστικές αναφορές και ενημερώσεις. «Η SeedBlink αποτελεί μοναδική λύση για τον επενδυτή που θέλει να έχει τον έλεγχο της επένδυσής του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλατάνας και πρόσθεσε: «Για τα μεγάλα deals που έχουμε εξασφαλίσει, οι Έλληνες επενδυτές δε θα μπορούσαν να έχουν πλήρη πρόσβαση και έλεγχο χωρίς την SeedBlink».

Παράλληλα, είναι μία από τις συνολικά πέντε αδειοδοτημένες co-investment πλατφόρμες στην Ευρώπη, με τον κ. Πλατάνα να επισημαίνει πως «το να είσαι transparent (διαφανής) με τις συναλλαγές προσφέρει εμπιστοσύνη στους επενδυτές». Στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η SeedBlink σε υποψήφιους επενδυτές, περιλαμβάνονται το χαμηλό κόστος βασικού εισιτηρίου (ticketing) ύψους 2.500 ευρώ, η έγκαιρη πρόσβαση στους γύρους χρηματοδότησης, η παροχή υποστήριξης από ειδικούς, τα ειδικά εργαλεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, τα private deal rooms και η δυνατότητα άμεσης επένδυσης μέσω της SeedBlink SPV.

Στην ιστοσελίδα της η SeedBlink παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους τρεις τύπους επενδυτικών γύρων που εξασφαλίζει η τεχνολογική πλατφόρμα και οι οποίοι έχουν ως εξής: α) δημόσιος επενδυτικός γύρος, β) ιδιωτικός επενδυτικός γύρος, γ) υβριδικό μοντέλο. Καινοτομώντας στις επενδύσεις τεχνολογίας, η SeedBlink καταρρίπτει τα εμπόδια μέσω χαμηλότερων ελάχιστων ορίων επιτρέποντας τη δημιουργία καλύτερου χαρτοφυλακίου με μια πλήρως ψηφιακή διαδικασία.

Αριστοτέλης Παππάς

SEEDBLINKLAURENTIU GHENCIUΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΑΤΑΝΑΣFamily OfficesVenture CapitalΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ STARTUPSσυνεπενδύσειςεπιχειρηματικοί άγγελοιΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑχρηματοδοτήσειςρευστότητα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα