Η Apple θέλει το Gemini της Alphabet για τα iPhone

Η Apple βρίσκεται σε συνομιλίες με την Alphabet για την απόκτηση των δικαιωμάτων χρήσης της μηχανής τεχνητής νοημοσύνης Gemini της Google (θυγατρική της Alphabet) στα iPhone, ανέφερε τη Δευτέρα (18/3) το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συνομιλιών.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την αδειοδότηση του Gemini

για ορισμένες νέες δυνατότητες που θα έρχονται στο λογισμικό των iPhone φέτος, τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι οι όροι ή η επωνυμία μιας συμφωνίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ή ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί δεν έχουν αποφασιστεί.

Δύσκολα θα ανακοινωθεί κάποια συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, όταν η Apple θα διοργανώσει το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της, ενώ ο κατασκευαστής των iPhone είχε επίσης πρόσφατα συνομιλίες με την OpenAI, τον κατασκευαστή του ChatGPT, σχετικά με τη χρήση του μοντέλου του, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Apple και Alphabet θα μπορούσε να βοηθήσει την Google να επεκτείνει τη χρήση των υπηρεσιών AI της σε περισσότερες από 2 δισ. ενεργές συσκευές Apple, ενισχύοντας τις προσπάθειές της να καλύψει τη διαφορά με την OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Θα μπορούσε επίσης να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την αργή ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης από την Apple, η οποία έχασε την πρωτοκαθεδρία της, ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, μετά την πτώση 10% των μετοχών της φέτος.

Οι εταιρείες έχουν επίσης μια πολυετή συνεργασία που καθιστά την Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης Safari της Apple και μια σύνδεση genAI μπορεί να βοηθήσει τη μονάδα Alphabet να αντιμετωπίσει τους φόβους ότι υπηρεσίες, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία στον χώρο της αναζήτησης.

Ωστόσο, η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να επιφέρει αυστηρότερους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μηνύσει την Google με την αιτιολογία ότι «κατέπνιξε» παράνομα τον ανταγωνισμό πληρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια στην Apple για να διατηρήσει το μονοπώλιό της στην αναζήτηση.

Η Google συνεργάστηκε τον Ιανουάριο με την αντίπαλο της Apple, Samsung, για να αναπτύξει την τεχνολογία genAI στη σειρά smartphone της νοτιοκορεατικής εταιρείας Galaxy S24, ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει τη χρήση του Gemini μετά από κάποια λάθη κατά την κυκλοφορία του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία επενδύει «σημαντικά» στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και θα αποκαλύψει περισσότερα για τα σχέδιά της ως προς το πώς θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αργότερα φέτος.

Το ρεπορτάζ του Bloomberg ανέφερε επίσης ότι η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα δικά της μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για ορισμένες νέες δυνατότητες στο επερχόμενο iOS 18, αλλά αναζητούσε συνεργάτη για την ενίσχυση των δυνατοτήτων genAI, συμπεριλαμβανομένων λειτουργιών για τη δημιουργία εικόνων και τη σύνταξη κειμένων με βάση απλές προτροπές.

#Apple_Inc #GEMINI_PRO #Alphabet #iPhone #Google
Keywords
Αναζητήσεις
i-apple-thelei-to-gemini-tis-alphabet-gia-ta-iphone.htm
Τυχαία Θέματα