Εθνική Alpha "στέρησαν" από το Χ.Α. το rebound

Κατώτερο των αρχικών προσδοκιών ήταν το κλείσιμο της Τεετάρτης στο Χ.Α. Με τον γενικό δείκτη να αγγίζει τις 1.409 μονάδες (σ.σ. υψηλά ημέρας), η αγορά γύρισε, κλείνοντας στις 1.388,11 μονάδες με άνοδο μόλις 1,37%. Και γύρισε διότι οι διεθνείς αγορές υποχώρησαν και μάλιστα ατάκτως, εξαιτίας άσχημων επιχειρηματικών και μακρο/οικονομικών ειδήσεων στις ΗΠΑ. Τα κέρδη του Χ.Α. είχαν αγγίξει ενδοσυνεδριακά το 3%. Στην αγορά κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επιμήκυνση
του ελληνικού χρέους και την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο.Μάλιστα, τα ξένα μέσα ενημέρωσης “ποντάρουν” στην επιμήκυνση του χρέους στο σύνολό του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βγουν εντολές αγορών κυρίως στις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες του Δημοσίου, όπως η ΑΤΕ, τα κέρδη της οποίας ξεπέρασαν το 17%, ενώ ενδοσυνεδριακά ενισχυόταν μέχρι και κατά 27%! Κέρδη 4,32% κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ, αφενός λόγω υψηλού μερίσματος, αφεταίρου, λόγω της μείωσης των αμοιβών στο Δ.Σ. Κέρδη βγήκαν και στον ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι η Deutsche Telecom δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν να ενισχύσει τη θέση της. Το γύρισμα της αγοράς σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ακολούθησαν οι μετοχές των τραπεζών και κυρίως της Εθνικής και της Alpha.

Η μετοχή της ΕΤΕ έφτασε να ενισχύεται μέχρι τα 5,22 ευρώ, αλλά έκλεισε με απώλειες κοντά στα 5 ευρώ και με μεγάλο όγκο, άνω των 34 εκατ. τεμαχίων. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι επαγγελματίες 'παίκτες” εκμεταλλεύθηκαν τη μεγάλη διακύμανση της μετοχής. Πτώση 3,72% κατέγραψε η μετοχή της Alpha, κλείνοντας στα 3,62 ευρώ και με όγκο 2,3 εκατ. τεμαχίων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι επενδυτές προέβησαν σε πωλήσεις, προκειμένου να αποκομίσουν τα βραχυπρό0σθεσμα κέρδη της εντυπωσιακής ανόδου στη συνεδρίαση της Τρίτης. Οι συναλλαγές ανήλθαν κοντά στα 110 εκατ. ευρώ.Η Merit Χρηματιστηριακή σχολιάζει πως, “σημαντική ένδειξη αναστροφής της τάσης, έστω βραχυπρόθεσμα, αποτελεί η διατήρηση των 1350 μονάδων και η εύρεση στηρίξεων για ορισμένες τραπεζικές μετοχές που σημείωσαν πρόσφατα νέα χαμηλά. Η συνέχιση της αντίδρασης πιθανότερα θα κριθεί από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup αλλά από τεχνική άποψη η διάσπαση των 1430 μονάδων με διατήρηση του ελαφρώς αυξημένου όγκου συναλλαγών που παρατηρείται τελευταία είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Αντίθετα, καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και ένας πιθανός διχασμός στην Ευρωζώνη σχετικά με το ελληνικό ζήτημα αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε νέα χαμηλά. Επιζήμια θα είναι ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες μια υποβάθμιση από τη Fitch που δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή, ενώ και η Moody’s έχει ουσιαστικά προαναγγείλει υποβάθμιση τοποθετώντας 8 ελληνικές τράπεζες στον προθάλαμο υποβάθμισης.
Keywords
Τυχαία Θέματα