Μόνο συζητήσεις και όχι αποφάσεις στο Eurogroup, λέει η Γερμανία

(upd) Αλλάζουν τα δεδομένα και για ακόμα μία φορά την είδηση δίνει η Γερμανία... Βομβαρδισμός δημοσιευμάτων και πληροφοριών θέλουν το ΔΝΤ να ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και ενώ η χώρα κάθεται σε '"αναμμένα κάρβουνα" ενόψει του συμβουλίου του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις 16 Μαίου, θεωρώντας ότι εκεί θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το κρατικό χρέος
της, ωστόσο η Γερμανία δια στόματος του υφυπουργού Οικονομικών της άλλα υποστηρίζει.
Ειδικότερα, "ραντεβού" στο συμβούλιο Eurogroup δίνει στην Ελλάδα ο Γερμανός υφυπουργός οικονομικών, J. Asmussen, προκειμένου η κρίση χρέους της χώρας απλά να συζητηθεί και όχι για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε δηλώσεις του ο J. Asmussen επεσήμανε ότι η κρίση χρέους ορισμένων χωρών της Ε.Ε. δεν αποτελεί και κρίση για το ευρώ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής στο νομισματικό καθεστώς της ευρωζώνης που θα επιτρέπει αναπροσαρμογές ανάλογα με τα οικονομικά θεμελιώδη των χωρών.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ότι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις όσον αφορά την επαναχρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012 θα ληφθούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο Ρεν δήλωσε ότι «είναι πρώιμο να συζητούμε για νέο ελληνικό πακέτο» βοήθειας καθώς και επίσης ότι «είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα μεγέθη επαναχρηματοδότησης» του επόμενου έτους.

Την ίδια στιγμή, και ενώ νέες φήμες έχουν μπει στο "παιχνίδι", η σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους συνεχίζεται, με τους μεν να τάσσονται υπέρ του παραπάνω ενδεχομένου, και τους δε να τη θεωρούν ως τετελεσμένο γεγονός.

Παρόλο που οι αγορές το "ζητούν", ωστόσο ο οικονομικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς αποκλείει το ενδεχόμενο της αναδιαρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο "οικειοθελούς" αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση της ωρίμανσης των τίτλων, υπογράμμισε ότι τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης Ζ. Κ. Τρισέ όσο και η Standard and Poors τάσσονται εναντίον μιας τέτοιας επιλογής.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για ακόμη μία φορά η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Le Figaro", τόνισε ότι μία πιθανή ελληνική αναδιάρθρωση θα επέφερε υψηλότερα επιτόκια για όλα τα μέλη της ευρωζώνης και θα προακλούσε ζημίες από το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.
Ωστόσο, διευκρινίζοντας και αυτή με τη σειρά της ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί γαι την Ελλάδα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα είναι πολύ δύσκολο να βγει στις αγορές το 2012, καθώς ήδη οι στόχοι του προϋπολογιμού δεν έχουν σε καμία περίπτωση επιτευχθεί.

"Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιήσει τις δικές τη
Keywords
Τυχαία Θέματα